Nagy lépést tett Románia az orosz gáz kiszorításában

Románia pillanatokon belül megteremti a technikai feltételeit annak, hogy Bulgária felől Azerbajdzsánból származó földgázt importáljon. Idén kissé, hosszabb távon jobban nő az azeri gázexport Európába.

Románia gázimportról állapodott meg Azerbajdzsánnal – idézte a Maszol az economedia.ro, meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozó hírét. Azt már jó ideje tudni lehet, hogy a kormány tárgyalásokat folytat potenciális beszállítókkal.

A források bővítését és az ország kőolajjal és földgázzal való ellátásának növelését célzó együttműködés részleteit véglegesítjük – írta a FACEbookon Virgil Popescu energetikai miniszter azt követően, hogy az azeri állami kőolaj- és gázipari vállalat, a Socar vezetőivel tárgyalt.

Nyomulnak az azeriek

Parviz Sahbazov, Azerbajdzsán energetikai minisztere a közelmúltban azt nyilatkozta, a bakui kormány rövid távú célja a Balkánra irányuló exporthoz szükséges infrastruktúra fejlesztése. Országa idén 8,2 milliárd köbméterről 10 milliárd köbméterre növeli az Európába irányuló gázexport mennyiségét. Az EU és Azerbajdzsán abban egyezett meg, hogy 2027-ig 20 milliárd köbméterre nő az Európába exportált gáz mennyisége.

Romániába Törökországon, Görögországon és Bulgárián keresztül juthat el az azeri gáz. Ehhez össze kell kapcsolni a bolgár és a görög hálózatot, amit a tervek szerint októberben fejezhetnek be. A jelenlegi műszaki feltételek mellett évi hárommilliárd köbméter földgáz érkezhet Azerbajdzsánból Bulgárián keresztül, amit bizonyos fejlesztésekkel ötmilliárd köbméterre lehetne növelni. Románia jelenleg kizárólag orosz gázt importál.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/energia-roman-orosz-gaz-foldgaz.759863.html

#energia #román #orosz #gáz #földgáz #vezeték #azerbajdzsán

Részvény: