Molotov-koktéllal támadnak szavazóhelyiségeket Oroszországban

Az akciókkal Vlagyimir Putyin betonbiztosnak tűnő győzelme ellen tiltakoznak.

Egyre több az olyan beszámoló, ami arról tudósít, hogy Molotov-koktéllal és más módokon támadnak rá Oroszországban egyes szavazóhelyiségekre – derül ki a Sky News összeállításából.

Az egyik videón például az látható, ahogyan egy szavazólapot gyújt fel valaki, egy másikon pedig, ami a nyugat-szibériai Hanti-Manysi Autonóm Körzetben készült, egy nő próbált Molotov-koktéllal lángra lobbantani egy szavazóurnát.

A nőt letartóztatták, a tüzet eloltották, és nem keletkezett kár vagy áldozat – közölte a helyi választási bizottság.

Sztanyiszlav Andrejcsuk, a Golosz választói jogvédő mozgalom képviselője a fejleményeket „a választások újdonságának” nevezte.

Elmondta, hogy több régióból érkeztek jelentések arról, hogy a szavazók festéket öntöttek a szavazóurnákba, és Molotov-koktélokkal okoztak kárt.

„Ilyen még soha nem történt, és ez valószínűleg a társadalomban kialakult hatalmas feszültség és agresszió következménye, amiért az orosz hatóságokat közvetlen felelősség terheli” – mondta.

Ugyanakkor Andrejcsuk a tiltakozók akcióit is elítélte, mint mondta, ugyanazt teszik, mint azok, akik elcsalják a választásokat, hiszen ugyanúgy embereket fosztanak meg a szavazataiktól. Az egyetlen különbség, hogy a molotovos vandálok börtönbe kerülnek, míg a választási csalások elkövetői vígan élhetik az életüket tovább.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240315_oroszorszag-valasztasok-molotov-tamadas-urna

Részvény: