Moldova kiszámolta, és arra jutott, nem tartozik a Gazpromnak

A moldovai elnök kijelentette, hogy egy ellenőrző vizsgálat szerint Moldovának nincs kötelezettsége az oroszok felé. A gázóriás 800 millió dollárt követel a kelet-európai államtól.

Egy nemzetközi cég által elvégzett audit megcáfolta a Gazprom orosz állami gázvállalat azon állítását, amely szerint Moldova 800 millió dollárral tartozik neki – idézi az MTI Maia Sandu moldovai elnököt.

Gazprom és moldovai leányvállalata 2021 végén közölte: Moldova több száz millió dollár adósságot halmozott fel, amit vissza kell fizetnie, hogy zavartalanul folytatódjon az ország ellátása orosz gázzal. A Gazprom egy évvel ezelőtt 709 millió dollárra tette a felhalmozott adósságot az azóta keletkezett kamatok nélkül.

Sandu ezt cáfolta, ugyanakkor azt nem hozta nyilvánosságra, hogy van-e Moldovának bármilyen, ettől kisebb összegű tartozása az orosz gázvállalattal szemben. Annyit tett hozzá, hogy a moldovai kormány napokon belül hivatalos nyilatkozatban ismerteti az audit eredményét.

Moldova tavaly december óta nem vásárolt gázt a Gazpromtól,

hanem szükségleteit más európai országoktól vásárolt földgázzal fedezte.

Putyin hátsó kertjében bulizik Európa színe-java. Várható retorzió?

Fontos üzenetet hordoz, hogy Moldovában gyűltek össze az európai országok vezetői. A Kreml több módon is próbál nyomást gyakorolni az egykor szovjet kötelékbe tartozó államra, a kisinyovi csúcstalálkozó azonban egyértelmű figyelmeztetés Vlagyimir Putyinnak: „El a kezekkel Moldovától!”

Forrás:https://www.napi.hu/gazdasag/moldova-gazprom-tartozas-energia-maia-sandu.776774.html

Részvény: