Minden rendben – Szijjártó Péter orosz kollégájával áttekintette az energiaügyi helyzetet

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint minden szempontból biztosítottak a feltételek ahhoz, hogy hazánk földgáz- és kőolajellátása zavartalanul folytatódjon.

Minden szempontból biztosítottak a feltételek ahhoz, hogy hazánk földgáz- és kőolajellátása zavartalanul folytatódjon, így nyugodtak lehetünk a téli felkészülés tekintetében is – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon, miután csütörtökön Alekszander Novak orosz energetikáért felelős miniszterelnök-helyettessel telefonon áttekintették az energiaszállítások helyzetét.

A miniszter bejegyzésében felidézte: Európa az elmúlt másfél évben folyamatosan súlyos energiaválsággal szembesül. A szankciók miatt az árak az egekbe szöktek, a megszokott szállítási útvonalak megszűntek. Magyarország energiaellátása azonban mindvégig stabil maradt, hiszen mi mindig is valóságos fizikai kérdésként tekintettünk az energiaellátás biztosítására.

„Tegnap délután Alekszander Novak orosz energetikáért felelős miniszterelnök-helyettessel telefonon áttekintettük az energiaszállítások helyzetét és megállapítottuk, hogy minden szempontból biztosítottak a feltételek ahhoz, hogy hazánk földgáz- és kőolajellátása zavartalanul folytatódjon, így nyugodtak lehetünk a téli felkészülés tekintetében is” – fogalmazott Szijjártó Péter. A miniszter közölte:

„Alekszander Novak biztosított arról, hogy az orosz szállítók elkötelezettek a korábban megkötött hosszú távú szerződések teljesítése iránt”.

Mindeközben szintén jó hír – közölte a miniszter –, hogy a SOCAR-ral kötött szerződés értelmében az azeri energiavállalat megkezdte az első 50 millió köbméter gáz betárolását a magyar tárolókba.

Forrás:https://www.napi.hu/gazdasag/szijjarto-peter-alekszander-novak-oroszorszag-energia.774870.html

Részvény: