Milliárdokat éget el a jachtbiznisszel Orbán Viktor elitje, masszívan veszteséges a hajós cég

Közel két és félmilliárd forintnyi veszteséget hozott össze két év alatt az a máltai cég, amelynek jachtjain az elmúlt esztendőkben rendszeresen nyaralt a NER elit – írja a G7.

A gazdasági portálon közölt cikk szerint a vállalat szinte teljes egészében kölcsönből vásárolta a több milliárd forintot érő hajókat, amiket besorolásuk alapján elvileg nem is adhatott bérbe. A veszteségek hatására a vállalat pénzügyi és tőkehelyzete is romlott. Vélhetően emiatt szállhatott be tavaly az egyik leggazdagabb magyar, aki a cég harmadáért közel 7 milliárd forintot fizetett.

A lap emlékeztet rá, hogy a Rose d’Or (amelyen Mészáros Lőrincéket nyáron lefotózták) már legalább a negyedik olyan jacht, amit az elmúlt években kormányközeli vállalkozók, vagy akár politikusok használtak. Az eddigi hajók tulajdonjogát pedig – a lízingelt Rose d’Orral ellentétben – meg is szerezte egy NER-es offshore-cég, a máltai bejegyzésű L&L Charter Ltd.

A NER-elit által előszeretettel használt jachtokról ma már tudni lehet, hogy Szíjj Lászlóhoz köthetőek. Az Artemy és a Lady Mrd tulajdonosa egyaránt a már említett L&L Charter Ltd. volt, aminek tényleges tulajdonosa Szíjj. A tiszakécskei milliárdos máltai hajós cége a tulajdonosa az alsó hangon is 10 milliád forintba kerülő Seagull Mrd nevű hajónak.

A G7 most megszerezte az L&L legfrissebb már elérhető, 2021-es beszámolóját. Ebből kiderült, hogy a NER-elit jachtoztatása egyáltalán nem jó biznisz. A vállalatnak nagyon komoly költségei vannak, amiket nem is tud kitermelni, így 2020-ban és 2021-ben is masszívan veszteséges volt. „Az éves jelentés alapján a vállalat három éve 1,6 millió euró bevételt termelt, és ugyan ezt egy évvel később közel két és félszeresére növelte, ez is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy fedezze a ráfordításokat. A társaság így ebben a két évben közel 7 millió euró veszteséget hozott össze, azaz akkor árfolyamon 2,5 milliárd forintot bukott” – írja a lap.

Az L&L minden évben 10 százalékkal értékeli le a tulajdonában lévő hajókat, ezen pedig eurómilliókat bukik. A beszámolók alapján a cég összesen bő 53 millió eurót (nagyjából 20 milliárd forintot) költött jachtokra, ám azokat 2021 végén már csak 36 millió eurós értéken tartotta nyilván.

A G7 szerint a vásárlások forrása pedig leginkább a tényleges tulajdonostól (Szíjj Lászlótól) kapott kölcsön volt, a tiszakécskei milliárdos kevés híján 50 millió eurót adott a cégnek, így az L&L csak égette a pénzt.

2022-ben a máltai vállalat tőkehelyzete akár kritikussá is válhatott volna, de ezután a vállalatba beszállt a szintén főként állami megbízásokból élő Soltút Kft. tulajdonosa, Rencsár Kálmán. Ő összesen közel 7 milliárd forintnak megfelelő összeget tolt a vállalatba, amiért annak alig harmada került a tulajdonába.

Ez az összeg egészen biztosan elegendő volt a tőkehelyzet rendezéséhez. De a G7 szerint ennyi lehetett a Rose d’Or lízingeléséhez szükséges, 30 százalékos önrész is.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230819_Milliardokat_eget_el_a_jachtbiznisszel_Orban_Viktor_elitje_masszivan_veszteseges_a_hajos_ceg

Részvény: