Mihez vezethet Ukrajna veresége az Orosz Föderáció elleni háborúban?

Figyelembe véve azokat a nehézségeket, amelyekkel az USA és az EU szembesül az Ukrajnának nyújtott sürgős segítségnyújtás pénzügyi támogatása során, érdemes átgondolni, milyen következményekkel járna egy orosz győzelem.

Oroszország ukrajnai háborúja végleg elhúzódott, és mint minden elhúzódó háborúra jellemző, az ellenség további harcra kényszerítése lett az egyik legfontosabb cél, amelyre a Kreml katonai és nem katonai erőfeszítései összpontosulnak. E cél elérése érdekében karácsonyra és újévre rakétatámadásokat terveztek ukrán városok ellen, és az orosz titkosszolgálatok kitartó munkájával számos befolyási ügynök (köztük politikusok, újságírók és szakértők) segítségével aláásták Ukrajna támogatását a NATO és az EU országaiban.

Ukrajnában a csaknem két éve tartó pusztító konfliktus ellenére a lakosság több mint 74%-a továbbra is támogatja a háború folytatását az összes megszállt terület teljes felszabadításáig. Nyugaton azonban mind a közhangulat, mind az uralkodó elit hangulata a fáradtság jeleit mutatja, ami kockára teszi az Ukrajnának nyújtott katonai és technikai segítségnyújtás mértékét. Az, hogy az Egyesült Államok kormánya nem szerezte meg a Kongresszus jóváhagyását az Ukrajnának nyújtott segélyek finanszírozására 2024-ig, az orosz erőfeszítések sikerének példája, bármennyire közvetett is. Nyilvánvaló, hogy ha Ukrajna támogatottsága az amerikai társadalomban az abszolút többség szintjén maradna, mint 2022-ben, akkor a segélyek odaítélésére való szavazás megtagadása politikai öngyilkossággal egyenlő lenne. 2023 végén azonban annak ellenére, hogy a Republikánus Párt szavazóinak 50%-a továbbra is támogatja fegyverek és katonai felszerelések Ukrajnába küldését, az ilyen elutasítás politikai valósággá vált.

Tekintettel arra, hogy az Ukrajnának nyújtott segélyek megszüntetésének vagy legalábbis csökkentésének veszélye a jövőben csak nőni fog, érdemes felmérni, milyen következményekkel jár a teljes vagy akár részleges oroszországi győzelem. Ukrajna számára a következmények többnyire nyilvánvalóak. Putyin nem titkolja népirtó szándékát, hogy Ukrajnát független államként, az ukránokat pedig külön népként elpusztítsa. E célok eléréséhez a háború folytatása szükséges, mivel nemcsak a fegyveres ellenállásra kész ukránok fizikai megsemmisítését teszi lehetővé (az ún. „demilitarizálás” a Kreml „különleges katonai művelete” körülményeiben), hanem a normális élettel össze nem egyeztethető feltételek megteremtése civil lakosság milliói számára – mind a megszállt területeken, mind más területeken -, ami arra kényszeríti őket, hogy elhagyják Ukrajnát és más országokban keressenek menedéket (az ún. “denacifikáció”, ami lényegében semmi más mint etnikai tisztogatás).

A nyugati segítségnek köszönhetően Ukrajna ma már képes megfékezni az orosz agressziót a frontvonal mentén, jelentős veszteségeket okozni az orosz erőknek, megsemmisíteni a legtöbb rakétát és drónt, amellyel Oroszország támadja a civil infrastruktúrát, és blokkolni az orosz repülőgépek használatát. Bár a civil lakosságot fenyegető veszély továbbra is fennáll, az ukránok szívesebben maradnak hazájukban, sőt fokozatosan visszatérnek Ukrajnába azok is, akik az orosz agresszió első hónapjaiban külföldre távoztak. Fokozatosan csökken az ukrán menekültek száma Európában: a háború elől 2022-ben elmenekült 8 millió ukránból már csak mintegy 4 millióan maradtak Európában. De egy ilyen helyzet rendkívül törékeny, és közvetlenül függ az ukrán fegyveres erőknek nyújtott segítségtől.

Ahogy a Rusi.org beszámol, még az ukrán fegyveres erők orosz agressziótól való elrettentő képességének rövid távú elvesztése is elkerülhetetlenül felborítja a jelenlegi egyensúlyt. Kétségtelen, hogy az ukránok ilyen forgatókönyv mellett is folytatják a küzdelmet, de ez egyre inkább az irreguláris felkelőháború jellegét fogja viselni, amely feltételek mellett szinte lehetetlen lesz nagy területeket ukrán ellenőrzés alatt tartani, és még inkább megvédeni Ukrajna polgári lakosságát. Elég Szíriára nézni, hogy elképzeljük egy ilyen konfrontáció természetét. A légicsapások módszeres alkalmazása és az orosz erőkkel szemben álló városok lerombolása középtávon sem hagyja Ukrajnát nagy eséllyel a győzelemre.

Egy orosz győzelem valószínűleg tönkretenné a NATO-t, legalábbis jelenlegi formájában. A Szövetséget megalakulása óta az Egyesült Államok és Európa irányítják, ezzel összhangban az Egyesült Államok vállalta, hogy megvédi Európát a szovjet fenyegetéstől. Az Egyesült Államok vonakodása attól, hogy elegendő fegyvert kínáljon Ukrajnának ahhoz, hogy megnyerje az Oroszországgal folytatott konfliktust, amelyben az Egyesült Államok nem mindig köteles saját csapatait küldeni, megkérdőjelezi az Egyesült Államok készségét arra, hogy megvédje a NATO-országokat az orosz agressziótól. Ebben az esetben az amerikai csapatok kiküldése lenne a leghatékonyabb lehetőség Európa védelmére. Ezen túlmenően, tekintettel arra, hogy az amerikai politikusok az Eisenhower-doktrínát az izolacionizmus javára feladják, fennáll annak a veszélye, hogy Washington akár át is gondolja azon elkötelezettségét, hogy hasznos katonai forrást biztosítson az európai országoknak.

Oroszország győzelme nagymértékben károsítja a globális nukleáris biztonság modern rendszerét, és az atomháború elkerülhetetlenségéhez taszítja a nemzetközi színteret. Ukrajna megsemmisítése, amely 1993-ban feladta a világ harmadik legnagyobb nukleáris fegyverarzenálját, miután biztonsági garanciákat kapott Oroszországtól, Amerikától és Nagy-Britanniától, lehet az abszolút érv amellett, hogy a legjobb biztonsági garancia a nukleáris robbanófejek birtoklása. A hagyományos orosz agresszió és az Ukrajna elleni nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetés kombinációja, amellett, hogy a különféle kezesek hajlandóak voltak feláldozni Ukrajnát Oroszországnak, hogy távol maradjanak a nukleáris eszkalációtól, nem hagy teret a veszély félreértelmezésének. Rusi.org-ra hivatkozva, tekintettel a nukleáris arzenállal rendelkező országok növekvő számára, ezek felhasználása csak idő kérdése. A nukleáris fegyverek használatára vonatkozó tabu megsértése teljesen új valóságot teremthet, amelynek tragikus következményeit nehéz elképzelni.

Egy orosz győzelem az Ukrajna elleni háborúban katasztrofális következményekkel járna az egész világra nézve. Mindenekelőtt a tekintélyelvűség végső győzelmét jelentené a demokrácia felett. Oroszország tekintélyelvű állam, amely nem ismeri el az emberi jogokat és a szólásszabadságot. A demokratikus Ukrajna felett aratott oroszok győzelme megerősíti a tekintélyelvű rendszereket szerte a világon, és gyengíti a demokráciát.

Másodszor, destabilizálja Európát és a világot. Oroszország számos európai ország szomszédja, ezért agresszív politikája komoly veszélyt jelent Európa biztonságára. Oroszország Ukrajna felett aratott győzelme arra készteti a többi európai országot, hogy gondolják át védelmi terveiket és növeljék katonai kiadásaikat. Ez növeli a feszültséget Európában, és növeli az újabb katonai konfliktusok kockázatát. Ukrajna veresége is humanitárius katasztrófához vezetne, mert Oroszország már eddig is hatalmas veszteségeket okozott Ukrajnának, és Oroszország győzelme esetén ezek a veszteségek még nagyobbak lesznek. Emberek milliói lesznek kénytelenek elhagyni otthonaikat, Ukrajna pedig romokká válik. Ez tömeges migrációt okoz, és növeli a szegénységet és az éhezést.

Végül kialakul a szabályokon alapuló nemzetközi rend. Oroszország Ukrajna elleni háborúja súlyosan megsérti a nemzetközi jogot. Oroszország Ukrajna felett aratott győzelme teljesen lerombolja az ENSZ és más nemzetközi szervezetek tekintélyét. Ez fokozott törvénytelenséghez és anarchiához fog vezetni a világban.

Részvény: