Mihajlo Podoljak: Orbán azonnal letérdelne, ha Oroszország ezt követelné tőle

Nagyon károsnak tartjuk a magyar miniszterelnök megnyilvánulásait. Nem érti, mi történik a világban és különösen a most is zajló háborúban. Ennek az a következménye, hogy nyilatkozataival rombolja a közös európai értékeket. Ez Ukrajna szempontjából egyáltalán nem fontos, hiszen Orbán semmiképpen sem tekinthető globális politikai szereplőnek, így nincs hatása a nemzetközi politikai folyamatokra és szabályokra. Orbán egy lokális politikus, aki nem tesz mást, mint szóról szóra megismétli az orosz propagandaszövegeket. Ezzel közvetlen kárt okoz Magyarországnak. Nem értem, hogy miért teszi, amikor hallgathatna is – mondta a Hvg.hu-nak adott interjújában Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó.

Szerinte Orbán valamiért, akár személyes megfontolásból, közvetlenül érdekelt abban, hogy Putyin hatalomban maradjon. „Ukrajna azért harcol, hogy szabad maradhasson, afelől viszont

szemernyi kételyem sincs, hogy Orbán azonnal letérdelne, ha Oroszország ezt követelné tőle.

A felvetésre, hogy a magyar kormány szerint a 2017-es ukrán oktatási törvény csorbította a kárpátaljai magyar kisebbség jogait, Podoljak közölte: „Ukrajna egyetlen kisebbség jogait sem sérti meg, soknemzetiségű állam vagyunk. Vannak persze az államiság alapjait érintő alapvető szabályok. Ha szükség van párbeszédre, akkor azt le kell folytatni, de szerintem nem nehéz megoldást találni”.

Volodimir Zelenszkij tanácsadója beszélt arról is, hogy az ukrán támadás a vezérkar által meghatározott menetrend szerint zajlik. Kifejtette, „a hosszú front több szakaszán – délen Zaporizzsjában, illetve keleten Donyeck térségében – egyszerre folytatunk hadműveleteket. Valamennyi irányban előrehaladtunk, és szakaszolni sem lehet a műveletet, hiszen fokozatosan növeljük mindkét erőfeszítés intenzitását: az oroszok által elaknásított területek megtisztítását és a védelmi vonalaik mögé való benyomulást”.

Közölte azt is, hogy a békéről nincs kivel tárgyalni, mert „Oroszországban már nincs olyan politikai vezetés, amely szavatolhatná bármilyen vállalt kötelezettség betartását”.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/08/03/orosz-ukran-haboru-elo-hirfolyam-julius-3-mihajlo-podoljak-orban/#mihajlo-podoljak-orban-azonnal-leterdelne-ha-oroszorszag-ezt-kovetelne-tole

Részvény: