Miért szavazott Ukrajna Izrael nukleáris leszerelésére?

         A közelmúltban az ENSZ-ben szavaztak Izrael atomfegyver-mentesítéséről, többek között Ukrajna is „igen”-nel szavazott, ami nagy feltűnést keltett a nemzetközi közösségben, mintha az Izraellel szoros kapcsolatokat ápoló Ukrajna szembeszállt volna partnerével, de ez kérdést tisztázni kell.

         A határozat leszögezi, hogy Izrael az egyetlen ország a Közel-Keleten, és azon kevesek egyike a 193 ENSZ-tagállam között, amely nem írta alá az atomsorompó-szerződést. A határozat felszólítja Izraelt, hogy csatlakozzon az atomsorompó-szerződéshez, és adja át a nukleáris létesítményeket a NAÜ ellenőrzése alá, valamint „ne fejlesszen, ne gyártson, ne teszteljen vagy más módon ne szerezzen be nukleáris fegyvereket”, „mondjon le a nukleáris fegyverek birtoklásáról”.

         Az ENSZ Közgyűlésének első bizottságában 152 ország szavazott a határozatra. 5 ország ellenezte: maga Izrael, valamint az USA, Kanada, Mikronézia és Palau, 24 ország tartózkodott. Emlékeztetünk arra, hogy Izrael hivatalosan soha nem ismerte el az atomfegyverek jelenlétét, de informálisan bekerült a nukleáris államok klubjába.

         Annak a kérdésnek a tisztázása érdekében, hogy Ukrajna miért szavazott „mellett”, több fontos tényezőt idézünk. Jelenleg Ukrajna háborúban áll Oroszországgal, az agresszor ország igyekszik bármilyen ürügyet felhasználni Ukrajna hiteltelenítésére. A szavazás hátterében emlékeztetni kell arra, hogy Ukrajna, mint az atomsorompó-szerződés felelős fele, és olyan állam, amely 1991-ben kinyilvánította nukleáris mentességét, és 1991-ben lemondott a világ harmadik legnagyobb nukleáris arzenáljáról. 1994, hagyományosan támogatja a nukleáris leszerelésről szóló határozatokat.

         Az ENSZ Közgyűlés I. Bizottságának ez az éves határozata nem újdonság, rendszeres és ugyanaz, sok éven át egymás után fogadták el, a határozat Ukrajna támogatása sem lehetett meglepetés az izraeli fél számára, mert az ukrán álláspont hosszú évek óta nem változott. Ha Ukrajna másként szavazott volna, Oroszország minden bizonnyal mutatna Ukrajnára, a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozására vonatkozó kötelezettségei alóli felmentésére, és ismét azzal vádolná Ukrajnát, hogy állítólag nukleáris fegyvereket akar szerezni, „piszkos bombát” készít, stb.

         Ukrajnának a határozat melletti szavazatát nem szabad döntő tényezőnek tekinteni abban, hogy Izrael katonai segítséget nyújt-e vagy nem nyújt Ukrajnának. Az ukrán álláspont régóta ismert Izraelben, korábban az izraeli fél nem tett erőfeszítéseket, hogy Ukrajna ellenezze ezt a határozatot. Ukrajna és Izrael sok területen erős partnerek évek óta, így a szavazás eredménye nem tekinthető oknak, hogy ebben kételkedjünk.

Részvény: