Miért lőtték újra Kijevet és Lvivet az oroszok?

Az ukrán álláspont szerint a légicsapások célja az volt, hogy a tél közeledtével megbénítsák az ország energiaellátó-rendszerét. Az orosz erők a jelek szerint Ukrajna energetikai infrastruktúráját, köztük erőműveket és a villanyvezetékeket vették célba.

Volodimir Zelenszkij elnök hivatalának egyik magas rangú tisztviselője, Kijlo Timosenko Telegram bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy „teljesen egyértelmű”, hogy az orosz támadások az ország 12 régiójának energetikai létesítményeit célozták, ami „befolyásolhatja az energiaellátás stabilitását”.

Pánikot és káoszt akarnak kelteni, tönkre akarják tenni az energiaellátó-rendszerünket. Kétségbe vannak esve

– érvelt Zelenszkij.

A támadások után országszerte áramkimaradásokat észleltek: a Netblocks nevű internetfigyelő ügynökség szerint volt olyan régió, ahol az internethasználat a megszokott érték 25 százalékára esett vissza. Andrij Szadovij, Lviv polgármestere közölte, hogy egy kritikus infrastrukturális létesítményt ért találat a városban, melynek következtében akadozott az áram- és meleg víz ellátás, ráadásul a közlekedési lámpák egyharmada is leállt. A nyugat-ukrajnai városban az áramkimaradások miatt le kellett állítani a központi fűtőállomásokat.

Hmelnyickij, Zsitomir és Harkiv is érintett volt a hétfő reggeli támadáshullámban, így Lvivhez hasonlóan áram és központi fűtés nélkül maradtak.

Harkiv és Zsitomir helyi tisztviselői megerősítették, hogy az elektromos infrastruktúrát érte találat. Harkivban a városi vízművek is leálltak.

Denis Smihal ukrán miniszterelnök közölte:

11 létfontosságú infrastrukturális létesítményt rongáltak meg az ország nyolc régiójában és Kijevben. Most egyes területek teljesen el vannak vágva a külvilágtól. Fel kell készülni a világítás, a vízellátás és a kommunikáció átmeneti szünetelésére.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/10/10/orosz-ukran-haboru-tovabb-nyomulnak-kelet-fele-az-ukranok-elo-percrol-percre/#miert-lottek-ujra-kijevet-es-lvivet-az-oroszok
Részvény: