Meloni valósítaná meg Orbán mestertervét, de Trump is kell hozzá

A júniusi EP-választások után az olasz miniszterelnök Európa szellemi vezére lehet – jósolja a brüsszeli Politico, amely szerint ez az Európai Unió jobbratolódását jelentheti olyan fontos kérdésekben, mint a zöld átmenet vagy a menekültek kérdése.

Ha Donald Trump nyer novemberben az amerikai elnökválasztáson, akkor Giorgia Meloni olyan szerepet akar mellette játszani, mint amilyet Margaret Thatcher brit miniszterelnök alakított Ronald Reagan mellett – írja a Politico rámutatva arra, hogy a világ közvéleményének az olasz kormányfő sokkal elfogadhatóbb partner Trump számára, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki nemrég vendégeskedett Floridában az exelnöknél.

“Olaszországban messze Giorgia Meloni áll a legközelebb Donald Trumphoz. Az Európai Unióban az olasz kormány az, amelynek a legjobb esélye van arra, hogy szoros kapcsolatot építsen ki a lehetséges Trump kormányzattal” – nyilatkozta a Politiconak Marco Damilano olasz politológus.

Az olasz sajtóból kiderül, hogy Giorgia Meloni miniszterelnök a szívére vette, hogy Berlinben a weimari hármas ült össze Ukrajna ügyeinek megtárgyalására, és Scholz kancellár nem hívta meg őt. Pedig Meloni kormánya – eltérően Berlusconi és Salvini irányvonalától – elítélte Putyin agresszióját Ukrajna ellen, és ellátogatott Kijevbe, de szorosan együttműködött az oroszellenes lengyel jobboldali kormánnyal is.

A nagy kérdés most az, hogy Meloni hűséges marad-e NATO és Ukrajna barátságához akkor is, ha Trump megérkezik a Fehér Házba, és az USA diplomáciája új irányt követ majd? A Biden adminisztráció az USA stratégiai ellenfelének nevezte Kínát és Oroszországot 2021-ben, de a republikánus Kissinger mindhalálig bírálta ezt, Trump pedig úgy nyilatkozott, hogy napok alatt rendezné az ukrajnai válságot nyilvánvalóan úgy, hogy az ukránok feje fölött megállapodna Putyinnal.

Meloni ügyesebben politizál, mint Orbán

Az olasz miniszterelnök kétszínű politikát folytat – ahogy Machiavelli óta Itáliában oly sokan. Nem száll szembe oly nyíltan Brüsszellel és Washingtonnal, mint Orbán Viktor, hanem belülről próbálja meg átformálni a rendszert – nem is sikertelenül. Az Európai Unió új migránspolitikája, mely szigorúbb mint a korábbi, jelentős részben Meloni műve. Ezért volt a hétvégén Kairóban, amikor aláírták a stratégiai egyezményt Egyiptommal. Ez azt jelenti, hogy a legnépesebb arab állam 7,4 milliárd eurót kap a többi között azért, hogy megakadályozza afrikai migránsok Európába jutását.

Meloni Trumpnak drukkol, de jóban van Joe Bidennel is. Az amerikai elnököt azzal vette le a lábáról, hogy washingtoni látogatása után bejelentette: Olaszorstág kilép a kínai Új Selyemút programból. Meloni persze sietve hozzátette: az olasz-kínai biznisz mehet tovább.

“Mi abban reménykedünk, hogy Trump nyer novemberben, de Giorgia Olaszország miniszterelnöke, ezért jóban van Joe Bidennel is” – mondta a Politicónak Meloni pártjának frakcióvezetője az Európai Parlamentben. Nicola Procaccini emlékeztetett arra is, hogy Giorgia Meloni ellátogatott Kijevbe az orosz agresszió második évfordulóján, és vendégül látta a G7 vezetőket, akik elsősorban az Ukrajnának nyújtott támogatásokról tárgyaltak. Ugyanakkor Meloni pártja gőzerővel építi ki kapcsolatait az amerikai republikánusokkal, akik akadályozzák az ukrajnai támogatás megszavazását Washingtonban. 2020-ban, tehát még a hatalomra jutása előtt fellépett CPAC konferenciáján Floridában, és nagy sikert aratott a Trump-barát politikai gyűlésen.

Giorgia Meloni egyik pártbeli bizalmasát az Egyesült Államokba küldte azzal a feladattal, hogy építsen ki jó kapcsolatokat Trumppal és környezetével. Andrea di Giuseppe azzal érvel Washingtonban és Trump környezetében Floridában, hogy Olaszország a legalkalmasabb európai nagyhatalom az exelnök számára, ha visszatér a Fehér Házba.

Giorgia Meloni az Európai Unióban is igen aktív: Ursula von der Leyen fő támogatói közé tartozik. Rá célzott az Európai Bizottság újrázni kívánó elnökasszonya, amikor sajtóértekezletén kijelentette: hajlandó együttműködni a szélsőjjoboldali pártokkal, ha azok nem Európaellenesek és kiállnak Ukrajna mellett. Vagyis Giorgia Meloni igen, Orbán Viktor nem.

Meloninak kulcsszerepe volt abban, hogy Orbán Viktor végül is elfogadta az Európai Unió 50 milliárd eurós ukrán támogatási csomagját – emlékeztet az általában jól értesült brüsszeli Politico. Giorgia Meloni úgy fogadta el Orbán Viktor múlt szeptemberi meghívását egy konzervatív konferenciára, hogy a végén olyan közös nyilatkozat született, mely elítélte Putyin agresszióját Ukrajna ellen.

Miben különbözik Meloni Orbán Viktortól és Morawiecki egykori lengyel miniszterelnöktől? Olaszország első női kormányfője sosem lépi át a vörös vonalat: nem bírálja nyíltan sem Brüsszelt, sem Washingtont. Végül is Olaszország kapta a legnagyobb részt az uniós helyreállítási csomagból, több mint 200 milliárd eurót. Ezért Mario Draghi korábbi miniszterelnököt, akinek kiváló kapcsolatai vannak az európai fővárosokban, éppúgy mint az Egyesült Államokban, Meloni megtartotta gazdasági tanácsadónak. Az eredmény: Meloni népszerűségi indexe 41 százalék, amely rekordnak számít Olaszországban, mert elődei már egyéves kormányfői szereplés után elveszítették a választópolgárok támogatását.

Ursula von der Leyen Meloni nélkül nehezen boldogulna második elnöksége során

Mindjárt a megválasztása az olasz vezetőtől függ, hiszen az  Ursula von der Leyent támogató állam és kormányfők száma csak 13 az európai tanácsban, és 15-re van szükség. A Politico szerint Meloni olasz és Fiala cseh kormányfő lehet a két szükséges plusz támogató. Ursula von der Leyen semmit sem bíz a véletlenre: igen gyakran látogat Olaszországba. Nemcsak Rómába ment el, de Lampedusa szigetére is, amely a migráció szimbólumának számít egész Európában. miután Ferenc pápa első vidéki látogatása oda irányult.

Ursula von der Leyen viszont a szigorúbb migránspolitikát jelentette be, mely jelentős részben Meloni hatására vált a meghatározó iránnyá az Európai Unióban. Ursula von der Leyen a nagy nemzetközi tanácskozások szünetében is előszeretettel keresi Giorgia Meloni társaságát. A Politico választási előrejelzése szerint megerősödnek a szélsőjobboldali pártok az Európai Parlamentben, ezért Meloni befolyása jelentősen megnövekedhet az európai tanácsban is.

Meloni pártja itt is nagyon rugalmas: ”Mindennapos kapcsolatban állok Manfred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével. Nagyon sok mindenben egyetértünk az Európai Néppárttal. Az Európai Parlament nem olyan mint a nemzeti parlamentek, itt minden egyes szavazáskor alakulhatnak új szövetségek” – nyilatkozta a Politiconak Procaccini frakcióvezető. Csatlakozhat-e a Fidesz Meloni EP-pártjához? “Erről még túlságosan korai lenne beszélni. Majd azután döntünk a Fidesz tagságáról, hogy benyújtják a csatlakozási kérelmet az európai választások után.”

Mit akar Giorgia Meloni? “Össze akarja hozni a konzervatívokat a nacionalistákkal éppúgy, mint ahogy az ő kormányában is együtt vannak ezek az erők Rómában” – mondta Leo Goretti az Olasz külügyi intézet szakértője.

Ha Meloninak megnő a befolyása, akkor mire fogja ezt felhasználni? “Minden bizonnyal arra, hogy egy befolyásos biztosi posztot szerezzen Olaszországnak az Európai Bizottságban” – nyilatkozta a brüsszeli Politiconak egy magát megnevezni nem kívánó magas rangú uniós hivatalnok, hozzátéve: ”Meloni álma az, hogy minden párt és mozgalom mögé álljon, amely az Európai Néppárttól jobbra helyezkedik el.”

Vagyis Giorgia Meloni valósítaná meg Orbán Viktor álmát.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240318_meloni-valositana-meg-orban-mestertervet-de-trump-is-kell-hozza

Részvény: