Megtiltották Zelenszkijnek, hogy beszédet mondjon az Eurovízión

A nemzetközi dalverseny döntője előtt szeretett volna beszédet mondani az ukrán elnök. Az Eurovíziót jelenleg Liverpoolban rendezik, és bár a versenyt Ukrajna rendezte volna eredetileg, ott most erre a háború miatt nem nyílt lehetőség.

Bár tavaly Torinóban egy ukrán formáció nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált, így hivatalosan Ukrajnában kellett volna megtartani az idei dalversenyt, mivel azonban a háború miatt az ukránok azt most nem tudták volna megszervezni, a britek átvállalták a feladatot, így az idei Eurovíziót a Beatles „szülővárosában”, Liverpoolban tartják.

Volodimir Zelenszkij ugyanakkor szeretett volna néhány gondolatot az Eurovízió közönségének címezni a döntő előtt szombaton, csakhogy ezt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) nem engedélyezte – írta meg a Sky News. Döntésüket azzal indokolták, hogy a nemzetközi szórakoztató showműsornak nagyon szigorú szabályai és alapelvei vannak, és az Eurovízió egyik sarokköve, hogy „nem politikai természetű”. Vagyis – indokolta az EBU – politikai, vagy ahhoz hasonló nyilatkozatokat nem lehet tenni a Dalfesztiválon.

Az EBU megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy az Oroszország által lerohant ország kiemelten van képviselve az Eurovízión: 11 ukrán művész – köztük a tavalyi győztes Kalush Orchestra együttes – lép fel a rendezvényen, és 37 ukrajnai helyet mutatnak be a Dalfesztivál ideje alatt.

Forrás:https://hvg.hu/elet/20230512_Megtiltottak_Zelenszkijnek_hogy_beszedet_mondjon_az_Eurovizion

Részvény: