Megtanulják vezetni az ukrán pilóták az F-16-osokat, ám még nem biztos, hogy kapnak belőle

Augusztusban indul Dániában az ukrán pilóták kiképzése az amerikai F-16-os harci repülőgépeken. Kiképzőközpontot létesítenek Romániában is.

Augusztusban indul Dániában az ukrán pilóták kiképzése az amerikai F-16-os harci repülőgépeken – közölte Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter és ügyvivő dán hivatali partnere, Troels Lund Poulsen a vilniusi NATO-csúcstalálkozón Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter társaságában.

Reznyikov mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy a kiképzés nem vesz többet igénybe fél évnél. Poulsen pedig azt emelte ki, hogy reméli, már jövő év elejére látnak majd eredményeket.

A kiképzés azonban még nem jelenti azt, hogy Ukrajna valóban kap majd F-16-os gépeket döntés ugyanis erről még nem született.

Meg kell védenünk polgári lakosságunkat, infrastruktúránkat, a nélkülözhetetlen létesítményeket, iskoláinkat és egyetemeinket. Ezért fontos számunkra, hogy ez a vadászrepülő-szövetség beinduljon
– hangsúlyozta az ukrán védelmi miniszter.

Hollandia és Dánia egy tizenegy országból álló szövetség élén állnak, amely elkötelezett ukrán pilóták kiképzése mellett. Az összefogás májusban jött létre a világ hét legfejlettebb iparosodott országa (G7) vezetőinek Japánban tartott csúcstalálkozóján.

Románia a múlt héten jelentette be, hogy be akar rendezni egy pilótaképző központot a NATO-partnerországok, valamint Ukrajna számára.

Kezd kifogyni a munícióból Amerika, tiltott lőszereket küldött Ukrajnának
A hagyományos lőszerek hiánya miatt küld az Egyesült Államok Ukrajna számára ENSZ-egyezmény által tiltott kazettás lőszereket – nyilatkozta Joe Biden elnök pénteken, miután kormánya újabb, ezúttal 800 millió dollár (mintegy 480 milliárd forint) értékű katonai segítséget jelentett be.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/dania-f-16-os-pilotakepzes-romania-kikepzokozpont.774011.html

Részvény: