Megszabadulni az „orosz világtól” Moldovában: egy európai ország alapos lépései

Az elmúlt két évben Moldova sikeresen haladt az európai integráció felé, egyúttal megszabadul Oroszország pusztító befolyásától. Jelenleg november 5-én önkormányzati választásokat tartanak Moldovában. Hagyományosan Oroszország megpróbál beavatkozni más országok választási folyamataiba, különösen az oroszbarát jelöltek előmozdításának köszönhetően. Az oroszbarát pártok ezt kihasználva fokozták erőfeszítéseiket. Az IDIS Viitorul 2023 októberében végzett közvélemény-kutatása szerint a szavazók 28,3%-a hajlandó a jelenlegi PAS-ra, 22,5%-a a Szocialista Pártra és 9,3%-a a Shorra szavazni.

Moldova azonban már most is nagyon fontos lépéseket tesz annak érdekében, hogy minimalizálja a Kreml jelenlétét a választásokon. A Moldovai Információs és Biztonsági Szolgálat (SIS) elrendelte 31 internetes portál blokkolását az országban, amelyek többségét közvetlenül Oroszországból kezelik. Az új listán szerepel a Komszomolszkaja Pravda, a Lenta.ru, valamint a TASS állami média és az Interfax ügynökség. Ezen kívül további hat TV-csatornát blokkoltak: Orizont, Prime, Publika TV, ITV, Canal-2, Canal-3. „Nyilvánvalóan a nemzeti médiatérben az egyenlőség jelét lehet helyezni Plahotnyuk és Shor bűnözői csoportja között. Tetteik Oroszország teljes hibrid arzenáljával kombinálva Moldova ellen irányulnak. A Rendkívüli Helyzetek Országos Bizottságának mai döntésével az állam megvédi információs terünket” – mondta Alekszandru Musztyace, a SIS vezetője.

Meg kell érteni, hogy Oroszország Moldova függetlensége kezdete óta törekszik destabilizálására. Az Európa-párti kormány hatalomra kerülésével az Orosz Föderáció még jobban igyekszik „felrázni” Moldovát, megdönteni a jelenlegi kormányt és visszagörgetni az országot az oroszbarát múltba. Különösen az energiazsarolás segítségével az el nem ismert Transznisztria és a gagauziai szeparatista érzelmek kérdését megoldják.

Ezért Moldovában újabb „csapást” mértek az orosz világra. Oroszország arról közölt, hogy a moldovai CEC megtagadta több „az EBESZ rövid távú orosz megfigyelőjének” akkreditációját. „Az oroszellenes elfogultság miatt a hivatalos Kisinyov nem az első, aki rosszindulatúan megszegi az EBESZ keretében elfogadott nemzetközi kötelezettségeket a választási szférában. Követeljük, hogy a moldovai hatóságok térjenek vissza a választási területen vállalt kötelezettségeik lelkiismeretes teljesítéséhez, az ODIHR vezetésétől pedig, hogy tegyenek sürgős intézkedéseket a helyzet javítására” – áll az EBESZ-hez intézett orosz misszió közleményében.

A moldovai CEC pedig 401 nemzetközi megfigyelőt akkreditált. Az EBESZ ODIHR nemzetközi megfigyelői között egyetlen orosz állampolgár sincs. Rodica Sirbu, a moldovai CEC PR-osztályának vezetője kommentálta az akkreditáció megtagadását az EBESZ rövid távú orosz megfigyelőitől. „Az illetékes állami hatóságok egyeztetnek a kijelölt megfigyelők listájáról. Az illetékes hatóságoknak jogukban áll véleményt nyilvánítani a kijelölt megfigyelőkről. Ebben az esetben azt javasolták a Központi Választási Bizottságnak, hogy tartózkodjon bizonyos személyek akkreditálásától” – mondta.

A bizottság megállapította, hogy elenyésző volt azoknak a megfigyelőknek a száma, akiktől megtagadták az akkreditációt. „Voltak már ilyen esetek az EBESZ gyakorlatában. A CEC ugyanakkor nem kommentálja a döntés okait, mivel az állami hatóságok hatáskörébe tartozik” – mondta Sirbu.

Emlékeztetünk arra, hogy a Shor oroszbarát pártot alkotmányellenesnek nyilvánították, de 5 képviselő fellebbezett a bírósági döntés ellen, és 3 nappal a választási kampány kezdete előtt engedélyt kapott a választásokon való részvételre. Különösen a büntetőügy gyanúsítottja, Marina Tauber, aki Belci város polgármesterjelöltjeként indult.

Emellett jövőre elnökválasztást is tartanak Moldovában, és ezért a választójogi törvénymódosítások alkotmányellenességéről hozott bírósági ítéletnek köszönhetően oroszbarát politikusok is részt vehetnek az elnökválasztási versenyben. Moszkva kész befektetni nemcsak az oroszbarát pártokba, hanem az Európa-pártiakba is – ha csak a Kreml irányítása alatt is. Ezt bizonyítja az Ilan Shorral való összeesküvéssel gyanúsított három politikus egyidejű letartóztatásával kapcsolatos botrány.

A Nyugatnak továbbra is szankciókat kell bevezetnie Oroszország ellen a demokratikus választások aláásását célzó lépései miatt. Végtére is, az Orosz Föderáció bármilyen beavatkozása a választásokba negatív eredményekhez vezet – mind rövid, mind hosszú távon. Az egész világ ezt Fehéroroszország, Ukrajna és Grúzia példáján látta, mert Ukrajna volt az, amely megmutatta a nagyközönségnek, hogyan szabadulhat meg az orosz igából.

Az oroszbarát kormány megérkezése Moldovába egészségtelen trendet jelent, amely Fico, Orbán és Shor egyesülését idézheti elő, akik mindenekelőtt azon fognak gondolkodni, hogyan tetszenek gazdáiknak Moszkvában, és nem hazáik érdekeire. Egy ilyen oroszbarát szövetség jelentősen alááshatja egész Kelet-Európa biztonságát, amelyet az Orosz Föderáció vissza akar vonni befolyása alá és megakadályozni az energiafüggetlenséget. Így fokozatosan megfosztva az országokat szuverenitásuktól.

Részvény: