Megmagyarázta a külügy, miért nem szavazta meg Magyarország az ENSZ-közgyűlésben a gázai fegyverszüneti felhívást

Az ENSZ-közgyűlés pénteken nem kötelező érvényű határozatot fogadott el, amelyben haladéktalan és tartós humanitárius fegyverszünetet szorgalmaz a Gázai övezetben az ellenségeskedések beszüntetése végett. Magyarország több más állammal együtt nemmel szavazott.

A hvg.hu megkérdezte a külügyminisztériumot, miért szavazott nemmel Magyarország. Paczolay Máté külügyi szóvivő azt a magyarázatot adta hogy

az arab csoport nevében kezdeményezett határozat nem volt kellően kiegyensúlyozott, több kiemelten fontos elem hiányzott a szövegből, ami nem tette lehetővé a határozat támogatását.

A szóvivő példaként említette, hogy a határozat nem ítélte el a Hamász október 7-i terrortámadását, nem szólít fel a több mint 200 túsz feltétel nélküli szabadon bocsátására és nem erősítette meg az államok önvédelemhez való jogát.

Paczolay magyarázata szerint

Magyarország ezen hiányosságok miatt támogatta Kanada módosító javaslatát, amely javított volna a szövegen, elítélve a Hamász terrortámadását és felhívást intézve a túszok szabadon bocsátására. Sajnálatos módon azonban a módosítás nem került elfogadásra.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/10/29/izrael-hamasz-haboru-percrol-percre-elo-3/#megmagyarazta-a-kulugy-miert-nem-szavazta-meg-magyarorszag-az-ensz-kozgyulesben-a-gazai-fegyverszuneti-felhivast

Részvény: