Megérkeztek az első orosz atomfegyverek Fehéroroszországba, Putyin elrettentésre használná azokat

A Fehéroroszországba tervezett orosz atomfegyverek közül azonban egyelőre alig érkezett meg valami, csak nyár végére fogják befejezni a szállításukat.

Megérkeztek az első atomfegyverek Fehéroroszországba

– jelentette be Vlagyimir Putyin pénteken a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon a BBC beszámolója szerint. Putyin azonban rögtön ki is emelte: atomfegyvereket Oroszország csak abban az esetben fog alkalmazni, ha a Nyugat közvetlenül orosz területet veszélyeztetne.

Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere szerint szintén nincs ok aggodalomra: az amerikai kormány sem lát arra utaló jeleket, hogy a Kreml akár Ukrajnában, akár máshol a világon atomfegyvert vetne be.

Fehéroroszországba azonban egyelőre nem érkezett meg az összes oda szánt orosz nukleáris töltet: Putyin elmondása szerint nyár végére tudják csak befejezni a szállítást. Putyin a gazdasági fórumon halandó volt kérdésekre is válaszolni, az egyikre például azt mondta, hogy a nukleáris töltetek Fehéroroszországba telepítése azért van szükség, hogy elrettentsék Oroszország megtámadásától a Nyugatot. A BBC azt írja, hogy a Fehéroroszországba telepített taktikai nukleáris tölteteket arra tervezték, hogy anélkül okozzon pusztítást az ellenséges csapatok között, hogy széleskörű radioaktív szennyezést, például radioaktív esőt okozna.

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumnak pedig még nincs vége: a fórum vezetői a tervek szerint pont azokkal az afrikai vezetőkkel van találkozójuk, akik pénteken Kijevbe látogattak – és akiknek a látogatása alatt Oroszország rakétázta az ukrán fővárost. Az afrikai vezetők egy békekezdeményezést próbálnak bemutatni az oroszoknak és az ukránoknak is látogatásuk során. Köztük van például Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök is, aki mindkét oldalt béketárgyalásokra szólította fel. Ramaphosát és társait Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont ugyan meghallgatta Kijevben, de nem értett vele egyet: azt mondta, nem fognak diplomáciai úton nyitni a Kreml felé, sőt, befagyasztják velük a kapcsolatokat egészen eddig, amíg az orosz katonák ukrán területeket tartanak megszállva.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230617_feheroroszorszag_taktikai_atomfegyver_putyin

Részvény: