Megérkezett Moszkvába a béketárgyalásokat szorgalmazó afrikai küldöttség

Megérkezett az orosz fővárosba az az afrikai küldöttség, amely az előző napokban Kijevben tárgyalt. A küldöttségben négy elnök is részt vesz: a dél-afrikai Cyrils Ramaphosa, a szenegáli Macky Sall, a zambiai Hakainde Hichilema és a Comore-szigeteki Azali Assoumani, aki jelenleg az Afrikai Uniót is vezeti.

A küldöttség találkozni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy a béke felé vezető utat keressék a 16 hónapja tartó konfliktus befejezése érdekében, amely pusztító gazdasági hatással járt, emberéleteket követelt és globális instabilitást okozott – idézi a Guardian az AFP beszámolóját.

A dél-afrikai elnök hivatala közölte: konstruktív megbeszéléseket folytattak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. „Mindkét oldalon de-eszkalációra van szükség” – mondta Ramaphosa egy nappal korábban Kijevben tartott sajtótájékoztatóján, és a tárgyalások útján történő békekötést sürgetette.

Zelenszkij azonban pénteken a küldöttekkel tartott közös sajtótájékoztatón kizárta ennek lehetőségét:

A találkozónkon többször is világosan elmondtam, hogy ha bármilyen tárgyalást kezdünk Oroszországgal, most, hogy a megszálló a földünkön van, akkor csak befagyasztjuk a fájdalmat és a szenvedést.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/06/17/orosz-ukran-haboru-oroszorszag-ukrajna-elo-hirfolyam-53/#megerkezett-moszkvaba-a-beketargyalasokat-szorgalmazo-afrikai-kuldottseg

Részvény: