Megérkezett Magyarországra az első, darabonként nyolcmilliárd forintos harckocsi

A haditechnikára szakosodott lhsn.hu olvasója fotózta le a különleges szállítmányt kedd reggel Mosonmagyaróvárnál. Ezekből a páncélosokból összesen 44-et rendelt a kormány. Beszerzési költségük a felszereltségtől függően 15-20 millió euróra (5,7 – 7,6 milliárd forintra) tehető harckocsinként.

Különleges katonai szállítmányt fotóztak le Mosonmagyaróvárnál, a Lajta pihenőhelyen kedd reggel. A müncheni Krauss-Maffei Wegmann leszállította a Magyar Honvédség első Leopard 2A7HU típusjelű harckocsiját. Az erről szóló beszámoló a haditechnikára szakosodott lhsn.hu Facebook oldalán jelent meg először.

A Leopard 2 A7HU majd a tatai dandárnál szolgáló, korábban beszerzett A4-esekhez csatlakozik. A kedd reggeli konvojban volt egy a műszaki támogatására szolgáló, többrendeltetésű, Leopard 2-es alvázra épített műszaki gép is. Az lhsn.hu információi szerint a most beérkezett eszközök egyelőre még csak referenciapéldányok lehetnek. Az új gyártású Leopard 2 A7HU harckocsikból összesen 44-et rendelt meg Magyarország, és 2025-ig szállítják majd le őket.

Új lőszerek és csendes üzemmód
A Leopard 2 A7-es változatnál számos fejlesztést hajtott végre a német gyártó. Ezek közé tartozik a körkörösen megerősített páncélzat, a torony tetejére szerelt új másodlagos, gyalogság elleni fegyver, új lőszertípusok az ágyúhoz, körkörös kilátás éjjel-nappal, gyalogsági telefon, csendes üzemmód, akadályeltávolító eke és légkondicionáló rendszer. A harckocsi tömege 67,5 tonna lett, emiatt az erőátviteli rendszer és a futómű is módosult. Az A7-es verzió beszerzési költsége egyedi igények és logisztikai csomag függvényében 15-20 millió euróra (5,7 – 7,6 milliárd forintra) tehető harckocsinként.

Műszaki mentő és hídvető
A Magyar Nemzet beszámolója szerint a csomag részeként egy darab vezetési gyakorlásra, oktatásra alkalmas jármű, öt Wisent 2 műszaki mentő jármű és három Leguan hídvető harckocsi is érkezik. Megjegyzendő, a Lynx gyalogsági harcjárművek mellé további Leopard 2-es alvázra épített műszaki mentő- és hídvető tankok érkeznek. Az azonos alváz, motor, erőátvitel, kommunikációs eszközök, a nagyfokú egyezés megkönnyíti az üzemeltetést.

Bekóstolták a magyar állami fegyvergyártás legnagyobb szövetségesét
A német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) vállalat bíróság elé citálja a Rheinmetall hadiipari vállalatot a Leopard harckocsi szellemi tulajdonjogával kapcsolatban kialakult vitában.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/leopard-harckocsi-magyar-honvedseg-hadsereg-beszerzes.776176.html

Részvény: