Megállapodott az újabb Ukrajnának szóló katonai segélyről az amerikai szenátus

A képviselőház republikánus elnöke azonnal megígérte, hogy elveti a megállapodást, annak ellenére, hogy Joe Biden amerikai elnök az indítvány „gyors elfogadására” szólított fel.

Az amerikai szenátorok hónapokig tartó viták után vasárnap megállapodásra jutottak a bevándorlásról és az Ukrajnának nyújtott segélyekről.

A megállapodás, amely összesen 118,3 milliárd dolláros finanszírozást jelent, 60 milliárd dollárt tartalmaz Kijevnek az orosz támadással szembeni háborús erőfeszítéseire, valamint 14,1 milliárd dollárt Izraelnek.

A dokumentum továbbá 20,2 milliárd dolláros csomagot tartalmaz a migrációs politika reformjára. Ebben a menedékkérelmek feldolgozásának rendszerére vonatkozó szigorúbb korlátozások akkor érvényesülnek, ha a határátlépések száma meghaladja a heti ötezer főt.

A szöveget gyorsan jóváhagyta Biden elnök, aki kiemelte az ország „csődöt mondott” a bevándorlási rendszer megreformálásával kapcsolatban. Egy humánusabb hozzáállást szorgalmazott, mint elődje, Donald Trump, akinek ellentmondásos intézkedései családok szétválasztásához vezettek az amerikai-mexikói határon.

„Kétpárti megállapodást értünk el a nemzetbiztonságról, amely az elmúlt évtizedek legszigorúbb és legigazságosabb migrációs reformját tartalmazza. Határozottan támogatom” – mondta Biden nyilatkozatában.

A képviselőház elnöke, Mike Johnson, Donald Trump támogatója, az X közösségi oldalon ugyanakkor kijelentette: „ez a törvényjavaslat még rosszabb, mint amire számítottunk, és messze van attól, hogy véget vessen az elnök által létrehozott határkatasztrófának”.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240205_Megallapodott_az_ujabb_Ukrajnanak_szolo_katonai_segelyrol_az_amerikai_szenatus

Részvény: