Még rosszabb gazdasági helyzetre készülnek a jövő nyugdíjasai

A korábbinál bizonytalanabb gazdasági helyzet és a növekvő mindennapi kiadások ellenére a nyugdíjra takarékoskodók kitettek magukért a múlt év végén. Ebben nagy szerepet játszhatott az állami támogatás, azaz az adóvisszatérítés lehetősége. Emellett az öngondoskodók egyre fiatalabbak.

Erős hajrával zárták a múlt évet a jövő nyugdíjasai. A bővülés köszönhető az adó-visszatérítésnek is, amelyet idén kapnak meg az érintettek – derül ki a K&H összefoglalójából.

Többen kötöttek nyugdíjbiztosítást
Bővült a nyugdíjbiztosítások állománya: a múlt év végén 22 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a 2020 végi szinthez képest pedig 57 százalékkal növekedett. A tavaly novemberi és decemberi befizetések összege 7,5 illetve 12 százalékkal haladta meg a 2022 év havi átlagát.

A befizetések év végi összegének növekedésében szerepet játszik az állami támogatás, hiszen a nyugdíjbiztosításokra 20 százalékos, évente maximum 130 ezer forintos adó-visszatérítést kaphatnak az érintettek a befizetéseik után.

A díjállomány növekedése arra is utal, hogy sokak számára a mostani bizonytalan gazdasági helyzet még jobban előtérbe helyezte az öngondoskodást. Azaz a jövő nyugdíjasai a megtakarításukkal egy későbbi esetleges kedvezőtlenebb gazdasági klímában is megfelelő anyagi bázissal rendelkezhetnek.

Fiatalodik az öngondoskodók tábora
Egyre fiatalabbak az időskorukra nyugdíjbiztosítással készülők: az átlagéletkoruk 2020-ban 43,3 év, 2021-ben 42,8 év volt, majd a múlt évben 42,4 évre csökkent.

Az öngondoskodást érdemes minél előbb elkezdeni, mert annál nagyobb összeg halmozható fel a nyugdíjba vonulásig.

A bank nyugdíjkalkulátorának adatait idézve például, aki 25 éves korától havonta 10 ezer forintot tesz félre, az indexálást is figyelembe véve 27,5 millió forintot halmozhat fel időskorára. Ezzel szemben, ha csak 35 évesen kezd el takarékoskodni, akkor havi több mint 20 ezer forintra lesz szüksége ahhoz, hogy hasonló nagyságrendű összeghez jusson a nyugdíjkorhatár elérését követően.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/nyugdij-nyugdijbiztositas-ongondoskodas-bank.767813.html

Részvény: