Még idén sem megy 3 százalék alá a hiány Varga Mihály szerint

Kétéves forgatókönyv lehet a 3 százalékos hiánycél elérése szerinte.

Nem teljesíthető a 3 százalékos hiánycél idén sem Varga Mihály pénzügyminiszter szerint, aki erről az Inforádió Aréna című műsorában beszélt csütörtökön. A miniszter 6 százalék körüli hiányra számít 2023-ra, és jó hírnek nevezte, hogy a tavalyi év pénzforgalmi egyenlegének a deficitje kisebb volt, mit 2022-é.

Elismerte ugyanakkor, hogy a gazdaság teljesítménye nem úgy alakult ahogy azt korábban várták, és probléma, ha nem jönnek a betervezett adóbevételek. A miniszter beszélt a kiskereskedelmi forgalomról, amit szerinte mintha felülmért volna a KSH, és úgy vélte, hogy ha a lakosság kisebb mértékben fogyaszt, és kisebbek az adóbevételek – tavaly például 1600-1700 milliárddal kevesebb volt, mint várták – akkor az hiányt okoz az államkasszában.

Varga Mihály szerint azonban mivel felzárkózó ország vagyunk azért deficitesnek kell lennie a költségvetésnek, de ahhoz, hogy fenntartható és stabil legyen a gazdasági költségvetés, vissza kell menni 3 százalék alá, ez azonban hosszabb folyamat lesz.

Az idén várható hiánnyal kapcsolatban azt mondta, hogy javul a folyó fizetési mérleg, javult a külkereskedelmi egyenleg is, és nem kirívó, a relatíve magas a hiány a jelenlegi körülmények közepette. A kamatszolgálatot és az államadósság mértékét nézve jobbak vagyunk, mint az EU országainak többsége, igaz a régióban magasabb az államadósságunk. A 3 százalékos hiánycél azonban idén még nem teljesíthető, szerinte ez “kétéves forgatókönyv lehet”, de ez csak a személyes véleménye.

A miniszter kitért az esetleges megszorításokra, szerinte sem a szigorú megszorítások, sem a hiány teljes elengedése nem jó irány, inkább

Egyensúlyjavító lépésekre van szükség, de a növekedés megindulását nem szabad megakasztani.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240126_varga_mihaly_hiany_hianycel_gazdasag_interju_inforadio_arena

Részvény: