Másfél év alatt 500 millió forintot utazott el Orbán Viktor

Az összeg a Külgazdasági és Külügyminisztérium adataiból derült ki, ám a tárca a költségek részletezésére már nem volt hajlandó, így azt már nem tudjuk meg, hogy az egyes utakon milyen áron szállt meg a miniszterelnök delegációja, valamint hogy mekkora napidíjat utaltak ki a résztvevőknek.

Tavaly januártól idén június közepéig 51 hivatalos látogatást tett külföldön Orbán Viktor kormányfő, ezek közül 18 alkalommal vette igénybe a Magyar Honvédség által vásárolt Airbus A319-es különgépet – tudta meg az rtl.hu. A Külgazdasági és Külügyminisztérium adatközlése szerint az utazások mindent beleértve (szállást, napidíjakat, útiköltséget) mintegy 502 millió forintba kerültek.

A tárca a költségek részleteiről már nem volt hajlandó nyilatkozni, így nem derült ki, hogy a miniszterelnök az egyes utazásai alatt milyen áron szállt meg, vagy hogy milyen összegben vett fel ezekért napidíjat. A portál ezekkel a kérdésekkel megkereste a kormányfőt is a sajtósán keresztül, ám ezekre nem érkezett válasz.

Egyelőre tehát mindössze annyi tudható, hogy Orbán Viktor utazásaira másfél év alatt 502 millió forintot költöttek, amiből 395 millió ment el szállásra, 14 millió a napidíjakra és 93 milliót fordítottak útiköltségekre.

Az elköltött összeg részletezése azért volna lényeges, mert több esetben is felmerült, hogy Orbánék utazásaik során nem tartózkodnak a luxuskategóriás szállásoktól és körülményektől, ezt támasztják alá azok az információk is, amiket a kormányfői stáb tavaly júliusi bécsi látogatásáról tudni lehet.

Mindezek fényében még alacsonynak is tűnik a külügyi tárca által megadott keret, ugyanakkor ezt magyarázhatja az is, hogy nem tudni, hogy milyen áron számolják el az Airbus A319-es különgép használatát. A portál az adatok alapján valószínűsíti, hogy ez a költség nem az utakat szervező külügyminisztériumnál keletkezik.

Azt is érdemes mindehhez hozzátenni, hogy az ömlesztett költségvetésnek lehet egy másik oka is, miszerint ezzel próbálja leplezni a tárca Orbán Viktor márciusi, pisai kitérőjét, amikor is egy kairói látogatását befejezve a kormányfő nem Budapestre tért vissza a honvédségi gépen, hanem Olaszországba utazott vakációra. Bár a Kormányzati Tájékoztatási Központ akkor technikai landolásról beszélt, ugyanakkor a témában megszólaló szakértő szerint a pisai kitérő nem felelt meg a technikai leszállás kritériumainak.

A történtekről később Hadházy Ákos is megpróbált kérdéseket feltenni Orbánnak, ám a kormányfő többek között Szijjártó Péter készséges segítségével egy lepattantabb kocsmákban gyakran látható jelenet rögtönzésével bújt ki a válaszadás alól.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230731_Orban_utazasok_Kulugyminiszterium_koltsegvetes_500millio

Részvény: