Már nem a Wagner, hanem az orosz védelmi minisztérium toboroz a börtönökben

Az orosz vezetés láthatóan minden eszközzel igyekszik elkerülni egy újabb mozgósítási hullám elrendelését, ami roppant mód népszerűtlen lenne a lakosság körében.

2023 elejétől nem a Wagner, hanem az orosz védelmi minisztérium toboroz a börtönökben – írja a brit védelmi minisztérium. A tárca értesülései szerint Sojgu hivatala áprilisig mintegy 10 ezer fogvatartottat vonultatott be a seregbe.

2022 nyara óta zajlanak toborzások az orosz börtönökben, bár igaz, hogy ennek egészen 2023 februárjáig a Wagner-csoport volt a szervezője, ám a Sojgu–Geraszimov–Prigozsin konfliktusháromszög kirobbanását követően a zsoldoscég kiszorult a börtönökből.

Az orosz védelmi tárca élénk érdeklődése a fogvatartottak közötti toborzás iránt azzal is összeköthető, hogy láthatóan az ősszel bevonultatott 300 ezer ember sem elegendő az Ukrajnában harcoló orosz csapatok létszámigényének kielégítésére. Ezt a felismerést igazolhatják azok az amerikai adatok is, amelyek szerint csak december óta 100 ezer embert vesztettek az oroszok Ukrajnában halottakban és sebesültekben.

Sojguék pedig minden eszközzel igyekeznek elkerülni egy újabb mozgósítási hullám elrendelését, mivel a lakosság körében az egy súlyosan népszerűtlen intézkedés lenne.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230511_haboru_borton_toborzas_oroszok_Wagner_vedelmi_miniszterium

Részvény: