Már csak tartalékosan döcög a zaporizzsjai erőmű

Négyből négy vezetéket sikerült elzárnia az oroszoknak, egy tartalék vezeték azonban még összeköti egy közeli hőerőművel a zaporizzsjai monstrumot. A Bombázások folytatódnak, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vizsgálódik.

ANemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) legfrissebb jelentése szerint részben leállt a zaporizzsjai atomerőmű – írja az Al Jazeera.

Az ENSZ szervezetének vezetője szerint az oroszok által irányított atomerőmű utolsó vezetékén is leállt az energiaszállítás, és már csak egy tartalék vezeték köti össze a környékbeli ukrán háztartásokkal. Az orosz hadsereg azonban nem állt le a Bombázással, az erőmű továbbra is veszélyben van.

A vezető pozícióban lévő ukrán illetékesek szerint a negyedik, utolsó vezetéken is leállt az energiaszállítás. A másik három vezeték pedig már korábban megsérült a háború során – mondta az IAEA ügyvezető igazgatója, Rafael Grossi.

Az IAEA csütörtökön érkezett Zaporizzsjába, és azt azonnal észrevették, hogy a tartalék vezeték egyelőre összeköttetésben van egy környékbeli hőerőművel. Ugyanez a vezeték alkalmas arra is, hogy az energiát visszacsatornázzák az erőműbe, ha később erre lenne szükség.

Az orosz hatóságok már korábban azt állították, hogy az erőmű teljesen leállt. Az orosz hadsereg szóvivője szerint pénteken késő este az ukrán haderő megpróbálta visszafoglalni az erőművet, de ez nem sikerült nekik. Az előző orosz hadijelentés szerint pénteken, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség missziója látogatásának reggelén is meghiúsult két összehangolt ukrán partraszállási kísérlet az erőmű közelében.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/ukrajna-haboru-atomeromu-leallas.759126.html #nemzetközi_atomenergia_ügynökség #atomenergia #atomerőmű #zaporizzsja #ukrajna #háború #energia #orosz

Részvény: