Manfred Weber szerint nem szabad megalkudni Magyarországgal

Manfred Weber kitart amellett, hogy az Orbán-kormány csak akkor kaphatja meg az EU által visszatartott milliárdokat, ha teljesíti a megszabott feltételeket és módosítja a kifogásolt jogszabályokat. Az Európai Néppárt vezetője ezt az osztrák köztévé egyik műsorában fejtette ki, amit a hvg.hu szemlézett.

A politikus nehezményezte, hogy Orbán Viktor blokkolja az uniós költségvetés felülvizsgálatát. Szerinte nem szabad megengedni, hogy Orbán az orránál fogva vezesse Brüsszelt és alkuról sem lehet szó. Mint mondta, fel kell számolni a jogállami hiányosságokat. Kitért azonban arra is, hogy nem lehet mit tenni: hiába berzenkedik egy sor tagállam, illetve uniós intézmény, Magyarország minden bizonnyal az Unió soros elnöke lesz 2024 második felében. De a hat hónap keménynek ígérkezik.

Elmondta, csak az vigasztalja, hogy közvetlenül az európai parlamenti választások után nem szoktak új szabályozások születni. A figyelmet a vezető posztok betöltése, illetve a politikai irányok meghatározása köti majd le, ott azonban a magyar fél nemigen tud labdába rúgni Weber szerint.

Weber kifejtette, támogatja, hogy a kül- és védelempolitika területén a jövőben ne egyhangúlag, hanem minősített többséggel hozzák meg a döntéseket. Szerinte ezzel a megoldással erősíteni tudnák Európa geopolitikai szerepét. Megjegyezte, hogy az orosz fenyegetés miatt az EU-nak fel kell fegyverkeznie, hiszen Vlagyimir Putyin kihívást jelent, Moszkva máris hibrid hadviselést folytat. Példaként említette, hogy az oroszok a közösségi hálón keresztül befolyásolnak nyugati választásokat, illetve hogy migránsokat irányítanak Finnországba és így az Unióba.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/01/15/europoli-manfred-weber-magyarorszag-orban-viktor-europai-unio-soros-elnokseg/

Részvény: