Magyarországnak nincs szüksége Sorosra és migránsokra – ahogy a magyaroknak sem Orbán, sem a populizmusa és Oroszországhoz való kötődése

November 18-án, a 30. budapesti pártkongresszuson újra Orbán Viktor miniszterelnököt választották az országot kormányzó Fidesz élére. Orbán 1993-tól 2000-ig, 2003-tól folyamatosan vezette a Fideszt. Utoljára 2021 novemberében választották újra a párt kongresszusán. Orbán a politikai pártja kongresszusán azt mondta, hogy „a külföldiek kilogrammra akarják megvásárolni a leendő magyar kormányt, sőt az országot is”, kormánya pedig „nindzsa-kormány, nem kamikaze-kormány” – írta az ORIGO.

Orbán szerint Magyarország „a brüsszeli bürokraták agymosásával, migrációval, genderpropagandával”, Ukrajna EU-tagságra való felkészületlenségével, a kommunista tüneteket mutató „zöld” ideológiákkal és „a Brüsszelből és Washingtonból támadó Soros-birodalommal” áll szemben.

Most, november 20-án jelentek meg Magyarországon azok az óriásplakátok, amelyek megalázzák az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent. A kormányzó Fidesz helyezte el azokat. Az óriásplakátokat egyik napról a másikra a 2024. júniusi európai parlamenti választások előtti kampány részeként helyezték el. Von der Leyent és Alex Sorost, Soros György milliárdos és filantróp fiát ábrázolják. „Nem fogunk az ők dallamára táncolni” – áll a feliraton.

Nem Soros az első, akit a Fidesz támadott. Ő zsidó, és egyes kritikusok a magyar pártpropagandában betöltött központi szerepét a párt antiszemitizmusának bizonyítékaként látják.

Ugyanakkor von der Leyen először lett ilyen „célpont” – írja a Reuters. Eddig hasonló óriásplakátokat is elhelyeztek elődjének Jean-Claude Juncker képével és idősebb Soros képével együtt. Az Európai Bizottság főszóvivője, Eric Mamer szerint ugyanakkor maga Ursula von der Leyen semlegesen reagált az ilyen óriásplakátok elhelyezésére. „Megmutattam a fényképet az elnöknek. Még egy szemöldökét sem vonta fel… teljesen közömbösen. Tisztázzuk: tudjuk, hogy nem ez az első alkalom, talán nem is az utolsó alkalom, vannak dolgunk. Válságokat kell kezelnünk, politikákat kell végrehajtanunk, Magyarország az Európai Unió része… A tárgyalóasztalnál ül” – idézte Mamert a The Guardian.

A közlemény szerint a von der Leyen elődjét, Jean-Claude Junckert és idősebb Sorost ábrázoló hasonló óriásplakátokat 2019-ben Brüsszel bírálta. A fideszesek távolították azokat az Európai Parlamentből való kizárással fenyegetve.

Általában elmondható, hogy Orbán Viktor egész beszéde a kongresszuson egy tipikus propagandának tűnt egy diktátortól, akinek van 2-3 örök érvényű témája, aminek „össze kell fognia a magyar népet a közös problémák körül”. Ez alól az idei év sem kivétel. Megint Soros, megint migránsok és megint a „gonosz Nyugat”, ami mindenre rossz, míg Budapest mindenre jó.

Korábban a magyar hatóságok országos „konzultációt” – postai állampolgári felmérést indítottak, amelynek segítségével Orbán Viktor kormánya a magyarok tetszését kívánja megszerezni az Európai Unióval és Ukrajnával való szembenézéshez. Egy kivételével minden kérdésben az első lehetőség Orbán Viktor fellépésének támogatása és az Európai Unió politikájának tagadása, a második pedig éppen ellenkezőleg, az EU támogatása. Korábban Orbán a szovjet megszálláshoz hasonlította az ország uniós tagságát, és kijelentette, hogy az Európai Unió a liberális demokrácia modelljének erőltetésével akarja megfosztani Magyarországot identitásától, amit a magyarok maguk is elutasítanak.

Az Unió és annak döntései ellen folyamatosan harcoló Orbán Viktor ismét bizonyítja, hogy részt vesz a Kreml narratíváiban, amelyek évek óta folyamatosan támadják Európát. Annak eldöntéséhez, hogy Magyarországnak szüksége van-e Orbánra, nem kell konzultálni az emberekkel. Maguk a magyarok is belefáradtak abba, hogy folyamatos válságokban éljenek és gazdasági függőségben éljenek Oroszországtól.

Andrej Molcsanov orosz oligarcha Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel együtt a közelmúltban a Viablokk gázblokk-gyártó üzem tulajdonosainak lettek. Létesítményei a határunktól nem messze találhatók, így a mi piacunkon várják pénzt keresni. Vasáruboltokban és építőanyag-piacokon, különösen Nyugat-Ukrajnában már narancssárga színű, magyar gyártású „Viablokk” gázblokkos raklapokat árulnak. Nemrég jelentek meg, csak 2023 júniusában. Úgy tűnik, hogy egy minőségi termék európai gyártója lép piacunkra – és ez jó hír. De a valóságban minden távol áll ettől: a termék nem jobb minőségű mint a hazai, és maga a gyártó is nem egészen európai. A Viablokk társaság társtulajdonosai Orbán Viktor fia és Andrej Molcsanov orosz oligarcha.

Orbán politikája így működik – csakis saját maga és a körülötte lévők érdekében. Miközben a színpadról azt szavalja, hogy „Soros a magyarországi válság okozója”, Orbán pénztárcáját elárasztják az állami adófizetők pénze és a nagyvállalatok korrupt pénze, amelyek szinte semmi hasznot nem hoznak a magyar államkincstárnak.

Részvény: