Magyarország nevében adott ki közleményt a brit kormány a húszi lázadókra mért légicsapásokról

A londoni miniszterelnöki hivatal szerdán 23 ország, köztük Magyarország nevében adott ki közös közleményt, melyben információkat közölt a jemeni húszi lázadók állásaira hétfő éjjel mért brit-amerikai légicsapásról – írja az MTI.

A Downing Street szerdán ismertetett kiegészítő tájékoztatása nemzetközi válaszlépésként említi a brit és az amerikai légierő által január 22-én végrehajtott műveletet. A szöveget Rishi Sunak brit kormányfő hivatala Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Albánia, Ausztrália, Bahrein, Kanada, Horvátország, Csehország, Dánia, Észtország, Németország, Bissau-Guinea, Magyarország, Olaszország, Kenya, Lettország, Litvánia, Montenegró, Hollandia, Észak-Macedónia, Lengyelország, Dél-Korea és Románia közös közleményeként tette közzé. A tájékoztatás megismétli, hogy a hétfő éjjeli brit-amerikai légi akcióhoz Ausztrália, Bahrein, Kanada, Hollandia és Új-Zéland nyújtott támogatást, de hogy ez miben merült ki, azt nem részletezték.

A kormány tájékoztatása szerint a közös légi műveletben a brit és az amerikai harci gépek nyolc célpontot támadtak a húszik ellenőrizte jemeni térségben az egyéni és a kollektív önvédelemhez fűződő, az ENSZ alapokmányában is megfogalmazott elidegeníthetetlen jogra hivatkozva. Mint írták, a húszik által kereskedelmi és hadihajók ellen november közepe óta elkövetett harmincnál is több támadás minden olyan országra fenyegetést jelent, ami függ a nemzetközi tengerhajózástól. London hangsúlyozta továbbá, hogy mindazok, akik fegyvereket szállítanak a húsziknak a támadások végrehajtásához, megsértik a nemzetközi jogot és az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2216-os számú határozatát. A 2015-ben elfogadott BT-határozat leszögezi ugyanis, hogy a húszi milíciáknak ki kell vonulniuk az általuk elfoglalt területekről, vissza kell szolgáltatniuk a kormányerőktől zsákmányolt fegyvereket és fel kell hagyniuk az erőszakcselekményekkel.

A hétfői éjjeli légitámadásban brit részről négy Typhoon FGR4 harci gép és két Voyager légi üzemanyag-utántöltő repülőgép vett részt. A brit gépek precíziós irányított bombákkal támadtak két húszi katonai létesítményt a jemeni főváros, Szanaa repülőtere közelében. Az amerikai légierővel közös akció összesen nyolc célpontja között mindenekelőtt a húszik rakétatámadási és felderítő képességeihez kötődő föld alatti tároló létesítmények szerepeltek – fogalmazott a brit védelmi minisztérium által a légitámadás után kiadott tájékoztatás.

A közös brit-amerikai műveletek előzményeként az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos drón- és rakétatámadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael hadműveleteket kezdett a Gázai övezetet uraló Hamász felszámolására.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/01/25/nagy-britannia-magyarorszag-kozos-kozlemeny-huszi-lazadok-legicsapas/

Részvény: