Magyarország legfontosabb partnere a világ harmadik legnagyobb gazdasága lett

A japán gazdaság visszaesett, így a német lett a világ harmadik legnagyobb gazdasága.

A legfrissebb kormányzati adatok szerint Japán bruttó hazai terméke (GDP) éves szinten (a negyedéves, évesített index alapján) 0,4%-kal csökkent az október-decemberi időszakban – írja a Portfolio.hu. Ezzel folytatódott a gazdaság zsugorodása, hiszen már a 3. negyedévben is csökkenést, egészen pontosan 3,3%-os visszaesést produkált. Az elemzők 1,4%-os növekedést vártak, ehhez képest technikai recesszióba csúszott Japán.

Az elemzők mindenesetre további lehetséges zsugorodást vetítenek előre az aktuális negyedévre, amelynek okait többek között a gyenge kínai keresletben, a lassú belföldi fogyasztásban és a Toyota Motor Corp egyik termelőegységének leállásában látják.

A japán gazdaság visszaesése azt is jelenti, hogy Németország megelőzte a szigetországot, immár a német a világ harmadik legnagyobb gazdasága.

Egyébként a német gazdaság sem teljesít valami jól, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részben éppen ezzel magyarázta, miért volt olyan pocsék utolsó negyedéve 2023-ban a magyar gazdaságnak. A magyar gazdaság hagyományosan erősen függ a némettől: ha Németországnak jól megy, akkor Magyarországnak is, a német gazdaság gyengélkedése pedig a magyart is érinti.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240215_Magyarorszag_legfontosabb_partnere_a_vilag_harmadik_legnagyobb_gazdasaga_lett

Részvény: