Magyarország gázellátásában kritikus nyugati cég hagyhatja ott Oroszországot

A Török Áramlat üzemeltetésében részt vevő holland vállalat kivonulása után kérdés, meddig képes Oroszország működtetni a vezetéket, amelyen keresztül a Gazprom Magyarországra is szállít. Ha a Török Áramlat elesik, egy opció marad: az ukrajnai Testvériség vezeték.

A holland Smit Lamnalco vállalat, amely a Török Áramlat gázvezeték tengeri szakaszának karbantartási szolgáltatásaiban, valamint a tamani és a novorosszijszki gabonaterminálokban végzett tevékenységekben jelentős szerepet játszik, arra készül, hogy elhagyja az orosz piacot – írja a Portfolio.hu az Izvesztyija orosz hírügynökségre hivatkozva.

Miközben a vállalat az oroszországi eszközeinek felszámolását fontolgatja, egy oroszországi vevő, a Marine Service érdeklődést mutatott azok megvásárlása irán, névleges díjért. Ilyesmire több példa volt, amióta Moszkva lerohanta Ukrajnát: Oroszországból kivonuló cégek jelképes összegekért váltak meg ottani érdekeltségeiktől.

A Marine Service felvásárlása biztosítaná a tamani és novorosszijszki terminálok tevékenységének folytatását, valamint a Török Áramlat gázvezeték vészhelyzeti ellátását is. Elvileg. Gyakorlatilag azonban komoly problémákat okozhat, ha a holland cég kivonulásával külföldi mérnökök is távoznak, esetleg a vállalat eszközöket vinne magával. Ebben az esetben hiába kerülne orosz kézbe a helyi leányvállalat, képtelenné válna a jelenlegi szinten ellátni a feladatait.

Ami különösen érzékenyen érintené Magyarországot: az orosz Gazprom ugyanis a Török Áramlaton és annak balkáni ágán keresztül teljesíti a gázszállításokat. Más opció nincs, csak az Ukrajnán keresztül vezető Testvériség vezeték, amelyet a Gazprom minden bizonnyal csak végső esetben, vagy talán akkor sem venne igénybe. Az új hosszú távú megállapodásban a Gazprom kimondottan úgy szerződött a magyar féllel, hogy a leszállított mennyiségeket a szerb–magyar határon adja át.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20231201_Magyarorszag_gazellatasaban_kritikus_nyugati_ceg_hagyhatja_ott_Oroszorszagot

Részvény: