Magyar kettős állampolgároknak juttatott szociális segélyek miatt indult vizsgálat Németországban

Olyan ukrán-magyar kettős állampolgárok kaphattak szociális juttatást Németországban, akiknek ez nem is járt volna, ezért vizsgálat indult – írja az RTL. A Spiegel német lap úgy tudja, hogy a Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (Bamf) több ezer ilyen esetet vizsgál.

A háború miatt Németországban az ukránok ideiglenes védelemben és juttatásokban részesülnek, ez azt jelenti, hogy nem kell megcsinálniuk a menedékjogi eljárást, és jogosultak az alacsony jövedelműeknek járó állampolgári támogatásra, azaz a Bürgergeldre (ennek összege tavaly egyedülálló személy esetén 502 euró, közel 200 ezer forint volt).

Ukrán-magyar kettős állampolgároknak, mivel uniós ország állampolgárai, ezek a segítségek közvetlenül nem járnak és nem kaphatnak könnyítést, a tartományi bevándorlási hivatalok jelentései szerint azonban az elmúlt hónapokban jelentkeztek náluk ukrán menekültként nemrég kiállított ukrán útlevéllel rendelkező, csak magyarul beszélő, esetlegesen kettős állampolgárságú emberek is.

A Bamf közlése szerint február 19-ig 5609 gyanús esetet jelentettek, a legtöbbet Bajorországból és Baden-Württembergből, és a hivatal szóvivője szerint „a kételyek tisztázására irányuló külön eljárást jelenleg csak ukrán-magyar kötődésű személyek esetében folytatnak”. 

Az RTL cikke szerint az érintettek közül sokan a kárpátaljai Beregszászon szerezték az útlevelüket, Baden-Württembergben tartományban pedig többnyire Kárpátaljáról származó magyarokról és románokról derült ki, hogy kettős állampolgárok, ukránul pedig nem beszélnek.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/03/05/szocialis-segely-magyar-ukran-kettos-allampolgar-menekult-vizsgalat-nemetorszag/

Részvény: