Magyar cég energetikai fejlesztésébe száll be az állam

A Széchenyi Terv Plusz program támogatásával a Prímaenergia Zrt. közel 5 milliárd forintos energetikai projektet valósít meg.

Komplex, hálózatfüggetlen energiaellátó rendszert dolgoz ki a Prímaenergia Zrt., a csaknem 4,9 milliárd forintos beruházáshoz 236,7 millió forint európai uniós támogatást nyert el a társaság – tájékoztatta a palackos gázt és autógázt forgalmazó vállalat az MTI-t.

A fejlesztés, illetve a hozzá kapcsolódó ipari kutatás célja egy olyan, napelemekből, akkumulátorokból és propánüzemű gázgenerátorból álló, automatizált egység létrehozása, amely képes az elektromos hálózattól függetlenül akár nagyobb létesítményeket is villamos energiával ellátni.

Az uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés eredményeként a Prímaenergia hozzájárul a hazai, szigetszerűen működő elektromos fogyasztók, hálózatok és létesítmények környezettudatos működéséhez, ökológiai lábnyomának csökkentéséhez – közölték.

A közlemény szerint a Széchenyi Terv Plusz program keretében a Heves megyei Horton megvalósuló projekt tervezett befejezése 2025. január 31-e.

Az Opten adatai szerint a Prímaenergia Zrt. 267 főt foglalkoztat, tavalyi árbevétele közel 25,4 milliárd forint, amelyre 143,84 millió forintos eredményt ért el. A társaság többségi tulajdonosa a HO-ME 2000 Vagyonkezelő Kft., amelyet Nagy György vezeti, és érdekeltségébe tartozik a cég a Westbay Kft.-n keresztül. Az üzletember 2021-től az OTP igazgatósági tagja.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-vallalatok/primaenergia-zrt-szechenyi-terv-energetikai-fejlesztes.762440.html

Részvény: