Macron: az abortuszhoz való jog jövőre bekerül a francia alkotmányba

A francia kormány a jövő héten benyújtja a szövegtervezetet a legfelsőbb közigazgatási bíróságnak, azzal a céllal, hogy az év végéig alkotmányos legyen az abortuszhoz való jog. A kormány adatai szerint tavaly 234 ezer abortuszt hajtottak végre Franciaországban.

Emmanuel Macron ígéretet tett arra, hogy jövőre a francia alkotmányban rögzítik a nők abortuszhoz való jogát, miután a más országokban bevezetett korlátozások Franciaországot az abortuszhoz való jog feltétel nélküli biztosítása felé vezető útra terelték – írja a The Guardian.

A francia elnök vasárnap közölte, hogy kormánya a jövő héten benyújtja a szövegtervezetet a legfelsőbb közigazgatási bíróságnak, azzal a céllal, hogy az év végéig alkotmányos legyen az abortuszhoz való jog.

2024-ben a nők abortuszválasztási joga visszafordíthatatlanná válik
– írta a közösségi médiában az államfő.

Alkotmányba vésik ezt az alapjogot
A bejelentés Macron március 8-án, a nemzetközi nőnapon tett ígéretéhez igazodik, amikor az Egyesült Államokban tavaly a szövetségi abortuszjogok megdöntésére reagálva tweetelt:

Egyetemes szolidaritási üzenet minden nőnek, aki ma ezt a jogát sértve látja: Franciaország be fogja vésni az alkotmányába a nők abortuszhoz való jogának szabadságát.
A határozatot tavaly novemberben elsöprő többséggel támogatta a nemzetgyűlés, majd februárban a szenátus is elfogadta, a jobboldali pártok ellenállása ellenére. A francia alkotmány felülvizsgálata fáradságos folyamat, amelyhez vagy népszavazás, vagy a parlament mindkét háza háromötödének a jóváhagyása szükséges. A népszavazás elkerülése érdekében a kormány saját törvényjavaslatot nyújtott be, ami azt jelenti, hogy Macron összehívhatja mindkét ház rendkívüli kongresszusát.

Közel fél évszázada legalizálták az abortuszt
Franciaországban 1975-ben legalizálták az abortuszt, és azóta több törvény is született, amelyek célja az abortusz feltételeinek javítása volt, nevezetesen a nők egészségének és anonimitásának védelme, valamint az eljárás anyagi terheinek enyhítése.

Egy tavalyi közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 89 százaléka szeretné, ha az alkotmány jobban védené az abortuszhoz való jogot.

A folyamat végét előrevetítve Bérangère Couillard, a nemek közötti egyenlőségért felelős miniszter az X-en azt mondta: Ez győzelem minden nő számára, és egy erős szimbólum, amelyet a világ más országai felé küldünk, ahol a jogaink teret veszítenek. A kormány adatai szerint tavaly 234 ezer abortuszt hajtottak végre Franciaországban.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/franciaorszag-macron-abortusz-alapjog-alkotmany.779637.html

Részvény: