Ma eldől, Orbán barátja lesz-e az elnök Csehországban, de úgy tűnik, hogy Babis inkább veszít

A csehek közel fele már tegnap leadta a voksát, de ma is lehet még szavazni.

Szombaton folytatódik a csehországi elnökválasztás második fordulója, amelyben eldől, hogy egy nyugalmazott tábornok, vagy a volt kormányfő lesz az utódja Milos Zemannak, akinek második mandátuma március elején lejár, és harmadik ciklusra nincs törvényi lehetőség.

Az előrejelzések szerint a 2011-ben elhunyt drámaírót és államfőt, Václav Havelt példaképének tekintő Petr Pavel nyerheti meg a versenyt Orbán Viktor barátja, Andrej Babis ellen. A hátránnyal indult üzletember és volt miniszterelnök durva kampánnyal igyekezett megfordítani az állást.

Ahogy arról a hvg.hgu is írt, az első fordulóban Pavel – az egykori cseh vezérkari főnök, majd a NATO Katonai Bizottságának az elnöke – minimális fölénnyel végzett a milliárdos egykori kormányfő, Andrej Babis előtt: Pavel a voksok 35,4 százalékát kapta meg, míg Babist a résztvevők 35 százaléka támogatta.

A második fordulóban – az előrejelzések szerint – egyészen másképpen alakulhatnak majd az arányok. Miután az első fordulóban elvérzett hat jelöltből öten Pavel támogatására szólították fel szavazóikat, a közvéleménykutatók húsz százalékpontos Pavel-fölényt mérnek, azaz a nyugalmazott tábornok akár a voksok 60 százalékát is megszerezheti.

Az győz, aki megszerzi a leadott szavazatok egyszerű többségét. A választási helyiségek reggel nyolckor nyíltak, és délután kettőig lesznek nyitva. A voksolás eredményét a cseh statisztikai hivatal a késő délutáni órákra ígérte. Vezető cseh politikusok, Milos Zeman államfő, Petr Fiala kormányfő, illetve a két jelölt már péntek délután leadták szavazatukat.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230128_Csehorszag_elnokvalasztas_babis_pavel_szombat

Részvény: