Lépéskényszerbe kerülhet a magyar parlament a svéd NATO-csatlakozás kapcsán

Svéd kormányzati források szerint Törökország rövidesen megkezdi a svéd NATO-csatlakozás ratifikációs folyamatát, és heteken belül, november végéig, le is zárja azt – erről írt a svéd Expressen. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár október 24-én Stockholmba érkezik, ahol Ulf Kristersson miniszterelnökkel és Pal Jonson védelmi miniszterrel tárgyal.

Az újság szerint a svéd csatlakozás attól függ, hogy az Egyesült Államok és Törökország üzletet tud-e kötni amerikai F-16-os vadászgépek eladásáról. – Legkésőbb a NATO külügyminisztereinek november végi találkozóján felvonják a svéd zászlót a NATO brüsszeli főhadiszállásán – biztosították az Expressent kormányzati forrásai.

A cikkben nem térnek ki arra, hogy ehhez Magyarország hozzájárulása is kell. Az Orbán-kormány és a parlament Fidesz-frakciója megosztott abban, hogy támogatni kell-e Svédországot ebben a folymatban, legutóbb egy iskolásoknak készült rövidfilm miatt háborogtak a kormánypárti képviselők, amely szerint Magyarországon a demokrácia 2010 óta lassanként megszűnt. Kövér László házelnök például azt mondta, hogy „nem biztos, hogy nekünk ezt meg kell szavazni”.

Az Országgyűlés 2023. évi szeptember – október havi üléstervében nem szerepel a svéd NATO-tagságról szóló szavazás.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/10/22/lepeskenyszer-magyar-parlament-sved-nato-csatlakozas-torok-parlament-ratifikacio-f-16/

Részvény: