Lemondott a palesztin kormány a Gázában kialakult helyzet miatt

Nincs megállapodás a Hamász és a Palesztin Hatóság között arról, hogyan és kinek kellene a Gázai övezetet irányítania a háború lezárulta után, így a miniszterelnök félreáll az útból. Szerdán a Fatáh és a Hamász vezetői Moszkvában fognak tárgyalni a hogyan továbbról, de a végső szó a kérdésben Izraelé.

Lemondott hétfőn a Reuters beszámolója szerint Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök. A hírügynökség szerint azért döntött így, hogy elősegítse a konszenzust a palesztinok között a gázai háborút követő politikai megállapodásokkal kapcsolatban.

Reuters azt írja, hogy az Egyesült Államok az utóbbi hetekben folyamatosan növelte a nyomást a Ciszjordániát formálisan irányító Palesztin Hatóságon, valamint annak elnökén, Mahmúd Abbászon, hogy minél hamarabb dolgozzanak ki egy olyan politikai struktúrát, amelyben a Gázai övezet a háború lezárulta után irányítható. Az, hogy a miniszterelnök lemondását elfogadja-e, most Abbászon áll. A hírügynökség szerint Abbász felkérheti, hogy maradjon ügyvezetőnek egészen addig, amíg ki nem nevezik az állandó helyettesét.

Egyelőre a palesztinok között sincs egyetértés arról, hogy pontosan kinek és hogyan kell majd vezetnie a Gázai övezetet, miután befejeződik a háború Izraellel. A kérdés rendezésére szerdán találkoznak egymással a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet, valamint a Ciszjordániában komoly befolyással bíró Fatáh vezetői

De nem csupán a két fegyveres szervezetnek kell megállapodnia a kérdésben: akármire is jutnak, a döntő szó a náluk jóval nagyobb katonai erőt felvonultató Izraelé lesz. Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu pedig már korábban közölte, hogy a Hamászt meg fogják semmisíteni, a Palesztin Hatóság uralmát pedig nem fogadják el Gáza felett.

A Hamász tavaly október 7-én rohanta le a Gázai övezethez közeli kibucokat és katonai támaszpontokat, körülbelül 1200 embert megöltek és kétszáznál is többet magukkal hurcoltak. Izrael válaszul bombázni kezdte, majd bevonult au övezetbe, ahol eddig csaknem 30 ezer ember halt meg a támadásokban.

A Gázai övezet jövője komor és megjósolhatatlan

Izrael és a Hamász háborújának egyik legfontosabb kérdése, hogy mi lesz a Gázai övezet sorsa. Mennyire marad lakható és élhető, és ki fogja kormányozni, ami persze azt az ugyancsak alapvető kérdést is felveti, hogy mi lesz a Hamász sorsa. Háborús pillanatfelvételünk az alábbiakban.

(Címlapképünk Gázában készült, illusztráció.)

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240226_palesztin_kormany_gaza_izraeli_palesztin_haboru

Részvény: