Légvédelmi rakétarendszereket kapott az ukrán hadsereg

NASAMS és Aspide típusú légvédelmi rakétarendszerek érkeztek Ukrajnába, közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter. „Ezek a fegyverek jelentősen megerősítik az ukrán hadsereget, és biztonságosabbá teszik egünket. Továbbra is lőni fogjuk a minket támadó ellenséges célpontokat” – fogalmazott, és köszönetet mondott a fegyverekért Norvégiának, Spanyolországnak és az Egyesült Államoknak.

Korábbi híradások szerint az Egyesült Államok nyolc NASAMS légvédelmi rendszert ígért Ukrajnának, amelyekből kettőt hamarosan Ukrajnában hadrendbe is állítanak. Néhány napja vált ismertté, hogy Spanyolország új katonai segélycsomagot nyújt Ukrajnának, amely tartalmaz egy Aspide légelhárító rakétarendszerhez tartozó akkumulátort, Hawk légvédelmi rendszereket, páncéltörő rakétarendszereket, egyéb fegyvereket és lövedékeket.

Az ukrán légierő déli parancsnoksága arról számolt be, hogy Herszon megyében hétfő délelőtt a légvédelem lelőtt egy orosz Szu-25-ös katonai repülőgépet. A déli műveleti parancsnokság reggeli jelentésében arról adott hírt, hogy az elmúlt napban az ukrán fegyveres erők rakéta- és tüzérségi egységei 147 tűztámadást, a légierő pedig két sikeres bevetést hajtott végre a déli országrészben. Az előzetes adatok szerint az orosz erők emberéletben 14-et, továbbá három páncélozott járművet, egy drónirányító állást, valamint három lőszerraktárt veszítettek Beriszlav és Herszon városok térségében, írja az MTI. Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése alapján Ukrajnában eddig  76 460 orosz katona halt meg, közülük az előző nap körülbelül 530-an. Az ukrán erők egyebek mellett megsemmisítettek 277 orosz repülőgépet, 260 helikoptert, 2771 harckocsit, 5630 páncélozott harcjárművet, 1782 tüzérségi rendszert és 1472 drónt.

Forrás:4.hu/kulfold/2022/11/07/orosz-ukran-haboru-vlagyimir-putyin-volodimir-zelenszkij-usa-elo/#legvedelmi-raketarendszereket-kapott-az-ukran-hadsereg

Részvény: