Leállt a zaporizzsjai atomerőmű

Az ukrán atomenergiai vállalat, az Energoatom közlése szerint teljesen leállították az oroszok által elfoglalt zaporizzsjai atomerőművet

Az Energoatom a Telegramon közölte, hogy “biztonsági intézkedésként” az utolsó működő reaktort, a hatodikat is lekapcsolták vasárnap hajnalban, nem sokkal négy óra előtt – írja a Guardian.

Néhány nappal ezelőtt az oroszok Bombázása következtében keletkezett tűz miatt a 6-os számú reaktort is lecsatlakoztatták már a hálózatról a zaporizzsjai atomerőműben, a reaktor azonban egészen mostanáig még ellátta az erőmű saját energiaigényét.

A működtető szerint, mindent megtettek, hogy a generátorokhoz szükséges dízel a rendelkezésre álljon, miután külső villamosenergia-ellátásra a létesítmény már nem számíthat. Európa legnagyobb atomerőművében az utolsó működő reaktor már csak a létfontosságú hűtéshez szükséges energiát állította elő, miután a kivülről érkező minden távvezetéket lekapcsoltak a környéken dúló harcok következtében.

Az Energoatom szerint szombaton este az egyik távvezetéket helyreállították, így az utolsó reaktort is le lehetett állítani.

Korábban Ukrajna energiaügyi minisztere, German Galuscsenko kijelentette: a világ „újra egy nukleáris katasztrófa peremén áll”, és az egyetlen mód a nukleáris biztonság helyreállítására az lenne, ha az oroszok elhagynák a területet, és demilitarizált zónát hoznának létre a létesítmény környékén.

Forrás:https://hvg.hu/tudomany/20220911_Leallt_a_zaporizzsjai_atomeromu

Részvény: