Kuba emberkereskedelemnek tekinti az oroszok zsoldostoborzását a szigeten

A kubai hatóságok felszámolják azt az emberkereskedelmi-hálózatot, amely kubai állampolgárokat akar beszervezni az orosz fegyveres erőkbe, éljenek azok Oroszországban vagy Kubában – közölte a külügy Havannában.

Kuba mindig is ellenezte a zsoldosok felhasználását a hadseregben, és semmiképp sem kíván belekeveredni az Ukrajnában folyó hadműveletekbe – hangsúlyozza a kubai külügyminisztérium. Arról nincs szó a közleményben, hogy harcolnak-e már kubai zsoldosok az orosz hadseregben Ukrajnában, mint ahogy arra sem térnek ki Havannában: milyen kapcsolatban áll “az emberkereskedő hálózat” az orosz kormánnyal.

Májusban Rjazanyban egy helyi lap azt írta, hogy “sok kubai állampolgár jelentkezett a seregbe, hogy harcoljon Ukrajnában”.

Nem világos az sem, hogy a Wagner zsoldoshadsereg végezte-e a toborzást. Valószínűleg erről van szó, de Prigozsin lázadása, majd halála megváltoztatta a Wagner és Putyin kapcsolatát. Az orosz elnök mostanában megpróbálja beolvasztani a hadseregbe a Wagner “lojális elemeit”.

A kommunista Kuba, melyet a Szovjetunió erőteljesen támogatott az Egyesült Államokkal szemben, Putyin Ukrajna elleni agressziója után is kitartott Moszkva-barát álláspontja mellett. Miguel Diaz- Canel elnök többször is kijelentette, hogy “Oroszország élvezi Kuba feltétlen támogatását a Nyugat elleni küzdelemben”.

Putyin célozgatott arra, hogy amennyiben a Nyugat be akarja vonni Ukrajnát a NATO-ba, akkor Moszkva válaszképpen fontolóra veheti nukleáris rakéták elhelyezését Kuba területén.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230907_Kuba_emberkereskedelemnek_tekinti_az_oroszok_zsoldostoborzasat_a_szigeten

Részvény: