Közös stratégia az orosz agresszió leküzdésére

A jelenlegi politikai színtér megköveteli, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei felülvizsgálják stratégiájukat az ukrajnai orosz agresszió elleni küzdelemben. Az egyetlen lehetséges kiút az Oroszország gyors vereségébe vetett “mágikus hitből” az átmenet egy hosszú távú elrettentő stratégiára.

A The Wall Street Journal rovatában Eugene Rumer és Andrew Weiss, idősebb George Bush és Bill Clinton volt amerikai elnökök adminisztrációjának szakértői azt a meggyőződésüket fejezik ki, hogy az ukrajnai háború elhúzódása veszélyes következményekkel jár. A háború minden napja még nagyobb humanitárius és gazdasági veszteségekhez vezet, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Gazdasági szempontból a háború folytatódása árt az európai és a világgazdaságnak. A logisztikai és termelési folyamatok megzavarása az infláció növekedéséhez vezet, és veszélyezteti a pénzügyi stabilitást. Egy ilyen helyzet csak Oroszország számára előnyös, amely további időt kap erői helyreállítására és erőforrások felhalmozására a további agresszióhoz.

Az ukrán-orosz elhúzódó háborúja nemcsak a Kremlnek ad lehetőséget erői visszaállítására, hanem Európa biztonságát is veszélyezteti. Az oroszbarát erők fokozzák erőfeszítéseiket a térség politikai helyzetének destabilizálására, és Oroszország lehetőséget kap arra, hogy agresszív akcióit különböző irányba terelje.

A fő cél nem csak az orosz agresszió “visszatartása”, hanem a győzelemért folytatott aktív küzdelem is legyen. Minden fegyverszünet csak előfeltétele egy új, nagyobb léptékű inváziónak és nagyobb következményeknek. Az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek egyesíteniük kell erőfeszítéseiket, koncentrálniuk kell az erőforrásokat, és olyan stratégiát kell kidolgozniuk, amelynek célja az orosz agresszió megállítása és a stabilitás helyreállítása Ukrajnában és Európában.

Eljött az idő, hogy megfosszuk Oroszországot attól a lehetőségtől, hogy az elhúzódó konfliktusokat eszközként használja fel stratégiai céljai eléréséhez. Egy új korszak kezdetét fogjuk jelezni – egy olyan korszakot, amikor az egység, az erős stratégia és az aktív cselekvések az agresszor feletti győzelemhez vezetnek.

Részvény: