Közel felére csökkent Oroszország részesedése az uniós exportban és importban

Különösen nagy visszaesés tapasztalható a kulcsfontosságú behozatali termékek esetében.

Erősen megmutatkozik az orosz-ukrán háború, és az annak következtében kivetett szankciók hatása az Európai Unió és Oroszország kereskedelmi kapcsolatán. Az Eurostat friss jelentése szerint az elmúlt hónapokban különösen látványos volt a változás.

Az export-import jelentősen csökkent a háború előtti szinthez képest. Oroszország részesedése az EU-n kívüli importban 6,4 százalékról 3,8 százalékra mérséklődött 2022 februárja és szeptembere között, miközben az EU-ból az Oroszországba irányuló export aránya 2,3 százalékról 1,1 százalékra csökkent ugyanebben az időszakban.

Hat kulcsfontosságú behozatali termék – a szén, a földgáz, a kőolaj, a műtrágya, valamint a vas és acél – tekintetében jelentős visszaesés figyelhető meg. Míg 2021-ben az orosz szén a szénimport 45 százalékát tette ki az EU-ban, addig 2022 harmadik negyedévében ez az arány már csak 13 százalék volt. Mindeközben a földgáz esetében 36 százalékról 18 százalékra, a műtrágya esetében 29 százalékról 17 százalékra, a vas és fém esetében pedig 16 százalékról 5 százalékra csökkent az orosz import aránya.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230125_Oroszorszag_EU_export_import

Részvény: