Közel 70 gyerek halálát okozta Gambiában egy Indiában gyártott köhögés elleni szirup

Leállították egy indiai gyógyszergyár köhögés elleni szirupjának előállítását, miután az vezetett minden valószínűség szerint tömeges gyermekhalálozáshoz Gambiában, írja a BBC.

Az indiai hatóságok megállapították, hogy a Maiden PharmACEuticals a tesztelési és gyártási tevékenység során több szabályt is megsértett.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban globális riasztást adott ki a Maiden által gyártott négy köhögés elleni szirupra, amely miatt közel 70 gyerek veszítette életét. Közölték, a termékekből a fekete piacon más országokba és régiókba is juthatott.

A nyomozások Indiába és Gambiában is tartanak meg. Adama Barrow gambiai elnök ígéretet tett rá, hogy minden követ megmozgatnak az igazság feltárása érdekében.

Egyelőre annyit tudni biztosan, hogy a szirupokat egy amerikai székhelyű vállalat importálta a nyugat-afrikai országba. Mostanra mind az 50 ezer üveg gyógyszert lefoglalták.

A gyártó cég múlt héten azt közölte, sokkolták őket a médiaértesülések a gyermekhalálokról és lesújtónak nevezték a történteket.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/10/13/gambia-70-gyerek-halala-indiai-kohoges-elleni-szirup/

Részvény: