Korrupciós botrány Ukrajnában, gyémántszankciók Hirosimában

Áradások pusztítottak Olaszországban, a törökök után a görögök is választottak, a G7-országok vezetői pedig Japánban egyeztettek. Ezek voltak a hét legfontosabb külgazdasági és külpolitikai eseményei.

Megkapta hivatalos miniszterelnöki kinevezését Ódor Lajos a szlovák államfőtől, Zuzana Caputovától. A magyar származású közgazdász szeptemberig vezetheti az országot szakértői kabinetje élén, addig is 2024-es költségvetési terveket várnak tőle, megoldást a megélhetési problémákra és politikai stabilitást.

Olaszországból azonban rossz hírek érkeztek: több halálos áldozatot is szedtek az Emilia-Romagna régióban történt áradások, sok eltűntről adtak hírt. A meteorológusok ráadásul azzal számolnak, hogy a következő hetekben még jelentős mennyiségű csapadék hullik a katasztrófa által sújtott tartományban. A hétvégén esedékes imolai forma-1-es futamot is le kellett mondani a borzalmas körülmények miatt.

Választások választások hátán
Alig bizonyosodtunk meg arról, hogy a múlt heti törökországi voksolás után újabb forduló megrendezése szükséges, máris a következő választások felé fordulhat a figyelmünk.

Nincs túl sok esély arra sem, hogy görögországi parlamenti választások vasárnapi első fordulója után már végeredményt hirdethessenek, valószínűleg szükség lesz egy második forduló megrendezésére is. Az ellenzék rendőri túlkapásokat és a februári vonatbaleset kapcsán infrastrukturális problémákat emleget, a befektetők azonban inkább abban bíznak, hogy a kormányzó Új Demokrácia maradhat majd hatalmon, Kiriákosz Micotákisszal az élen.

A törökországi választás egyébként szoros eredményt hozott, a sorrend azonban módosult a közvélemény-kutatások alapján ígértekhez képest. Ennek hatására újabb mélypontra süllyedt a török líra árfolyama. Recep Tayyip Erdogan várhatja kedvezőbb pozícióból a május 28-án esedékes második fordulót.

Joe Biden amerikai elnök korábban keményen kritizálta Recep Tayyip Erdogan török államfőt, mostanában azonban már jelentősen finomabban nyilatkozik a török választásokkal kapcsolatban. Nem véletlen, Törökország stratégiai fontossága nem engedi, hogy az Egyesült Államok magára haragítsa azt az embert, aki jelen állás szerint az élén maradhat.

Háborús események
Oroszország kedden a kora reggeli órákban rendkívüli intenzitású légitámadást indított Kijev ellen, drónokat, cirkáló- és ballisztikus rakétákat is bevetett. Az ukrán főváros ebben a hónapban már a nyolcadik légitámadást szenvedte el.

Később Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője arról számolt be, hogy Patriot típusú amerikai légvédelmi rakétarendszert semmisített meg a Kinzsal hiperszonikus rakétarendszer precíziós csapása Kijevben. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezt követően összehívta a haditanácsot.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője hétfőn tagadta, hogy ajánlatot tett volna az ukrán katonai vezetésnek. A The Washington Post friss cikke ismét az állítólagos Pentagon-iratokból csemegézett: ezek szerint Jevgenyij Prigozsin januárban felajánlotta az ukrán hírszerzésnek, hogy felfedi az orosz reguláris erők pozícióit, cserébe azért, ha Ukrajna visszavonja csapatait Bahmutban.

Ukrajnának mindezeken túl pedig egy korrupciós botránnyal is foglalkoznia kell: a Legfelsőbb Bíróságán belül nagyszabású bűncselekménysorozatot lepleztek le. A Legfelsőbb Bíróság vezetősége és bírái a kenőpénzeket fogadhattak el több alkalommal is, amelyre kiépített szisztémájuk lehetett egy ideje – közölték az ukrán hivatalok.

Vszevolod Knyazevet, Ukrajna Legfelsőbb Bíróságának elnökét azzal gyanúsítják, hogy közel hárommillió dollár kenőpénzt fogadott el.

Hirosimai gyülekező
A G7-országok vezetői a hét végére Japánban ültek össze egy háromnapos csúcstalálkozóra. Az Egyesült Királyság már pénteken újabb szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen, az orosz gyémántkereskedelem megszorongatásában pedig – úgy tűnik – partner lehet a többi G7-ország is.

Már hét közben egyre több sajtóorgánum számolt be arról, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök végül személyesen képviselheti országa érdekeit a hirosimai csúcstalálkozón. Az államfő mindenesetre bebiztosította magát: bejárta a héten Olaszországot, Németországot, Franciaországot és az Egyesült Királyságot, mindenhol megkapta az ígéretet arra, hogy a pénteken kezdődő G7-csúcstalálkozón tolmácsolják vadászgépekkel kapcsolatos kéréseit.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/oroszorszag-haboru-szankcio-valasztas-g7.771518.html

Részvény: