Kormányzati szavakban Ausztriát fogjuk utolérni, de valójában Bulgária ér utol minket

Óriási előny tud néha az is lenni, ha nincs stabil kormánya egy országnak.

2010-től 2022-ig felére csökkent Bulgária lemaradása Magyarországhoz, 2023-ban pedig valószínűleg tovább zárkózott hozzánk az EU legszegényebb tagállama, hiszen nálunk csökkent, náluk pedig nőtt a GDP tavaly – elemezte a Világbank adatait a 24.hu.

Bulgária úgy közelíti Magyarország fejlettségi szintjét, hogy évek óta nincs stabil kormánya, igaz, ennek előnye is van, erről Krasztev Péter, a Budapesti Gazdasági Egyetem docense beszélt a portálnak. A szakértő szerint a gyakori kormányváltások miatt nincs ideje szétzilálni a gazdaságot az egymást váltó kabineteknek, miközben a gazdaság felett eleve kisebb az állami ellenőrzés, mint Magyarországon.

A 24.hu elemzése szerint 2015-ben még 145,76 százaléka volt az egy főre jutó, vásárlóerő-parításon, folyó áron, nemzetközi dollárban számolt magyar GDP a bolgárnak, míg 2022-ben már csak 123,33 százaléka. Ráadásul 2023-ban a magyar GDP a KSH adatai szerint 0,8-0,9 százalékkal csökkent, miközben a dél-európai ország termelése növekedett, az Eurostat szerint mintegy 1,6 százalékos GDP-növekedést elérve.

Az infláció itthon 17,6 százalék volt tavaly, jóval magasabb, mint a bolgárok 4,8 százalékos adata, és a költségvetési fegyelem kapcsán is jobban áll Bulgária, mint Magyarország.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240227_GDP_Bulgaria_Magyarorszag

Részvény: