Komolyan fegyverkezik Lengyelország, 96 Apache harci helikoptert vesznek az USA-tól

Az Apache-okkal egy csomagban rádiólokátorokat és különféle rakétákat is vesznek.

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta 96 AH-64E típusú Apache harci helikopter eladását Lengyelországnak – jelentette be hétfő este Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.

A tárcavezető az X (korábbi Twitter) közösségi oldalán számolt be a washingtoni döntésről, amelyet a Pentagon alá tartozó Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA) is megerősített.

Blaszczak bejegyzésében a Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel kötött megállapodására hivatkozva megerősítette: a beszerzendő harci eszközök lengyelországi szállításáig az amerikai hadsereg saját készleteiből bocsát Varsó rendelkezésére Apache helikoptereket.

A PAP hírügynökség a DSCA közleményét idézte, mely szerint a 12 milliárd dollárt érő csomag keretében a helikopterekkel együtt rádiólokátorokat, 1844 AGM-114R2 Hellfire rakétát, 460 JAGM levegő-föld rakétát, valamint 508 Stinger légelhárító rakétát is szállítanak Lengyelországnak.

Lengyelország idén a bruttó hazai termék mintegy 4 százalékát szánja nemzetvédelemre a szomszédos Ukrajnában dúló háború, és az általánosan növekvő orosz fenyegetés miatt. A hadsereg korszerűsítése keretében egy 1,4 milliárd dolláros üzlet részeként júniusban megkapták az első M1A1 Abrams tankokat. Tavaly, egy másik beszerzésben 250 darab modernebb, M1A2-es Abramsot vásároltak, melyeket várhatóan 2024 végén ad át az USA. Ezzel Lengyelország lesz az első olyan ország az Egyesült Államokon kívül, ahol ezek a tankok jelen vannak. Varsó ezen túl HIMARS rakétavetőket és Patriot légvédelmi rendszereket, valamint F-35-ös vadászrepülőgépeket is beszerez.

Forrás:(MTI/france24)

Részvény: