Kolbászkerítés: a magyarok több mint harmada élne inkább Ausztriában

Úgy tűnik, a magyarok szemében még mindig kolbászból van a kerítés Ausztriában, amely egy új, nemzetközi felmérés szerint a korábbiaknál is előkelőbb helyet foglal el a külföldi álláskeresők körében. Idén is a legtöbben hazánkból vándorolnának át a nyugati szomszédos országba.

Ausztria nagyon keresett a nemzetközi álláskeresők körében a magas életminőség és a vonzó munkalehetőségek miatt. Ez derül ki a Boston Consulting Group tanácsadó cég és a Stepstone állásbörze friss tanulmányából, amely szerint nyugati szomszédunk a vizsgált, 185 ország közül idén a 11. helyen szerepel a világ legnépszerűbb munkahelyeinek rangsorában. Ez pedig négy hellyel jobb, mint a legutóbbi, 2020-as felmérés során. 

A mintegy 150 ezer külföldi álláskereső megkérdezésével készült tanulmányban városonként nézve a szövetségi főváros, Bécs a korábbi 22. helyről a 23.-ra lépett vissza, míg 2018-ban még a 13. volt a listán. 

„Ausztriában ütőkártyát jelent a magas életminőség a legokosabb elmékért zajló, globális versenyben” – állapította meg Heike Dorninger, a bécsi BCG iroda vezetője, megjegyezve, hogy ezt az előnyt nem is kívánják bonyolult bevándorlási eljárásokkal, nehezen megszerezhető vízum- vagy munkavállalási engedélyekkel kijátszani, ezért az osztrák munkaadók törekednek a bürokratikus akadályok proaktív kezelésére.

A magyarok több mint harmada élne inkább Ausztriában

A Kurier által idézett felmérés azt is  megállapította, hogy az osztrákok is tisztában vannak országuk előnyeivel, mivel mindössze 11 százalékuk lenne hajlandó munka miatt elhagyni a hazáját, akkor is főként Németországba és Svájcba mennének dolgozni, illetve az USA és Olaszország vonzó számukra. 

Ausztria viszont különösen vonzó külföldön: a legtöbben 2024-ben is Magyarországról szeretnének átköltözni a jobb megélhetés reményében (36 százalék), őket követik a Bosznia-Hercegovinában (30 százalék), Szlovéniában (22 százalék), Szerbiában (20 százalék) és a Németországban (14 százalék) élők.

A magyarok munkavállalási kedve már nem újkeletű tendencia: az osztrák közszolgálati televízió statisztikai összefoglalója szerint a 2010 óta eltelt tizennégy évben összesen 324 179 magyar vándorolt ki az országból – ez a szám több, mint Debrecen és Nyíregyháza teljes lakossága. Tavaly már többen költöztek Ausztriába, mint ahányan tíz évvel korábban összesen elhagyták Magyarországot.

A Brexit ellenére London a legvonzóbb

A BCG idei rangsorának dobogósai között Ausztrália, az Egyesült Államok és Kanada áll, míg a városok között a legnépszerűbb London, megelőzve Amszterdamot és Dubait. 

A kutatók megállapítják, hogy az olyan globális kihívások ellenére, mint a geopolitikai feszültségek, a tartós infláció és a recessziótól való félelem, a megkérdezettek mintegy negyede keres aktívan külföldi munkalehetőséget – ehhez több mint minden hatodik álláskereső nyitott arra, hogy az új lehetőség miatt át is költözzön a külföldi országba.

Nagy erőkkel toborozzák a minőségi munkaerőt

Az osztrák kormány nem bízza a véletlenre a szakképzett munkaerőhiány okozta nehézségek kezelését, amelyre egy nemzetközi szakértőkkel működő stratégiai bizottság által hoznak intézkedéseket. 

A tervek szerint 2027-re évente – a mostani 6-7 ezer helyett – legalább 15 ezer harmadik országbeli, legalább érettségivel rendelkező embernek adnának úgynevezett piros-fehér-piros (RWR) kártyát. A munkavállalási engedéllyel főként Bosznia-Hercegovinából, Indiából és az Orosz Föderáció területéről érkeznek a szakképzett dolgozók. 

Emellett az Európai Munkaerő-piaci Szolgáltatások Hálózatán (EURES) keresztül az uniós polgárokat is aktívan toborozzák, akik leginkább Bécsben helyezkednek el. 

A hiányszakmák listája nemrég olyan álláslehetőségekkel bővült Ausztriában, mint a „zöld munkahelyek” a mobilitási szektorban, például várják a jelentkezőket a mozdonyvezetői munkakörbe, továbbá nagy a várakozás az ápolás és gondozás területén.

Az  összesen mintegy 200 ezer üres állás betöltésére a Fülöp-szigetekkel is megállapodást kötöttek az ottani munkaerő-potenciál fejlesztése érdekében.  Ennek részeként az osztrák állam fizet az országba érkező filippínó ápolónőknek, hogy tanuljanak németül, azzal a feltétellel, hogy több évig ott fognak dolgozni – számol be a Deutsche Welle.

Csak milliókért költöznénk haza 

Megírtuk: az Egyensúly Intézet összefoglalója szerint míg 1990-ben közel 400 ezer magyar élt életvitelszerűen külföldön, ez a szám 2023-ra 770 ezerre emelkedett, ami 75 százalékos növekedést jelent. 

Mára az Európában munkát vállalók a Magyarországon foglalkoztatott 4,7 millió fő 7 százalékát teszik ki, a legtöbben Németországot, az Egyesült Királyságot és Ausztriát választják – ezekben az országokban összesen 281 ezer magyar él és dolgozik.

A sógoroknál jelenleg nagyságrendileg 80 ezres magyar közösség él, míg az ottani, 2024 márciusi statisztikákban több mint 126 ezer honfitársunkat jegyezték munkavállalóként. 

Felmérték azt is, hogy a külföldön munkát vállaló magyarok milyen vonzó feltételekkel települnének haza: eszerint egy egyszeri, 4 millió forintos juttatásért vagy 13. havi fizetésért már nagyon sokan visszatérnének hazánkba.

Egy másik kutatás szerint a gondtalannak vélt élethez legalább havi nettó 600 ezer forintra van szüksége egy átlagos magyarnak.

Tartanak a rasszizmustól

A nyelvtudáson és szakmai tapasztalaton alapuló pontrendszert bevezető, új bevándorlási törvény szerint Németország is aktívan toborozza a távoli országok munkavállallóit és diákjait a szakképzettséget igénylő állásokba, ennek érdekében államközi egyezményeket írtak alá többek között Vietnammal, a Fülöp-szigetekkel, Marokkóval. A kommunista Vietnamban például jelentős érdeklődés mutatkozik a németországi munkalehetőségek iránt, azonban növekvő fenntartások vannak amiatt, hogy a jelentések szerint egyre látványosabb az idegengyűlölet Németországban, különösen keleten – idézi a Deutsche Welle. Mint írják, a rasszizmus témájával az ottani német nyelvtanfolyamokon is már foglalkoznak, mert a vietnami vezetés azt szeretné, hogy a németekhez készülő diákjaik felkészüljenek a kellemetlen helyzetekre.

Forrás:https://www.economx.hu/gazdasag/ausztria-munkavallalok-magyarok.788818.html

Részvény: