Kivonul az orosz békefenntartó kontingens Hegyi-Karabahból

Ugyan a területen állomásozó katonák megbízatása csak 2025 végén ért volna véget, Moszkvának mindenkire szüksége van Ukrajnában.

Kivonul az orosz békefenntartó kontingens Hegyi-Karabahból – írja a Kreml bejelentésére hivatkozva a Politico. A bejelentés fél évvel azután érkezett, hogy az orosz katonák végignézték, ahogy tömegével hagyják el otthonaikat a Hegyi-Karabahba benyomuló azeriektől való félelmükben a helyi örmények.

A 2020-as örmény-azeri háborút lezáró 2020-as tűzszüneti egyezmény egyik pontja szerint 1960 orosz katona és több száz páncélozott harcjármű kapott engedélyt arra, hogy a két ország közötti vitatott területen állomásozzon. A katonák megbízatása 2025 végéig szólna elvileg, ám úgy néz ki, ezt is felülírta az ukrajnai háború és ott van inkább szüksége Moszkvának a Hegyi-Karabahban szolgáló csapatokra.

Az Azerbajdzsánban található Hegyi-Karabahot eredetileg örmények lakták és a Szovjetunió összeomlása után kikiáltották függetlenségüket, majd Hegyi-Karabahi Köztársaság néven államot is alapítottak, bár ezt nemhogy Baku, vagy a nemzetközi közösség, de még Jereván sem ismerte el.

Az oroszok azt követően vonultak ki a területről, hogy az örmények felfüggesztették tagságukat az oroszok NATO-jának is nevezett Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében, majd az USA-val kezdtek közös hadgyakorlatokat szervezni, továbbá Jereván azt is jelezte, hogy szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolataikat az Európai Unióval.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240417_oroszok-kivonulas-hegyi-karabah-azerbajdzsan

Részvény: