Kirill pátriárka jobbkeze számára Budapest védett hely, ahol zavartalanul intézheti üzleti ügyeit

Ingatlanok után kutat és pénzügyekben is eljár Budapesten a háborúpárti Kirill pátriárka jobbkeze, Hilarion metropolita, akitől politikai okok miatt nem tagadják meg a magyar hatóságok a vízumot, noha kapcsolatban áll az orosz biztonsági szervekkel. A hírszerzési témákra specializálódott Intelligence Online szerint azért is küldték éppen Magyarországra, mert itt védelmet élvez a nyugat-európai szankciókkal szemben.

Júniusban neveztéki ki a budapesti és magyarországi orosz ortodox egyházmegye kormányzójának az 56 éves Hilarion (Alfejev) volokalamszki metropolitát, aki addig a külső egyházi kapcsolatok osztályának elnöki tisztségét látta el. Hilariont nem sokkal azután küldték Budapestre, hogy Orbán Viktor megvédte a háborút nyíltan támogató egyházfőt, Kirill pátriárkát, olyannyira, hogy orosz ortodox egyház vezetője lekerült az EU szankciós listájáról. Mint ismeretes, Brüsszel azzal vádolta meg a pátriárkát, hogy aktívan támogatja Oroszország Ukrajna elleni invázióját, valamint az orosz elnök propagandáját terjeszti. Kirill egy korábbi prédikációjában azt mondta, Oroszország nem támadott meg senkit és nem is akart háborút, csupán határait védte.

A Kirill pátriárka elleni szankciók bevezetésének egyetlen ország tett keresztbe: Magyarország.

Az, hogy a magát békepártinak beállító Orbán a vallásszabadságra hivatkozva védte meg a háborút nyíltan támogató és az ukrajnai orosz inváziónak ideológiai-vallási hátteret biztosító Kirillt, sokakat azért is döbbentett meg, mert az orosz titkosszolgálat aktívan használja az orosz ortodox egyházat a külföldi műveletei során. A moszkvai patriarchátus külföldi egyházmegyékben lévő birtokai hagyományosan a politikai hírszerzés központjaiként szolgálnak. Templomai – például a londoni, párizsi és strasbourgi templomok – stratégiai szempontból közel vannak a kulcsfontosságú nagykövetségekhez és más fontos intézményekhez.

Forrás:https://hvg.hu/360/20220915_Kirill_patriarka_Hilarion_metropolita_Oroszorszag_Magyarorszag_titkosszolgalat_orosz_ortodox_egyhaz

Részvény: