Kijev globális békecsúcsot tarthat még idén

A máltai találkozón 66 ország képviselői vettek részt személyesen vagy online, több mint 20 országgal több, mint az augusztusi szaúd-arábiai Dzsiddában tartott hasonló találkozón.

Kijev célja, hogy még az idén globális békecsúcsot tartson a világ vezetőinek részvételével – közölte Mikola Tocsickij külügyminiszter-helyettes vasárnap, miután a nemzetközi képviselők a hétvégén Máltán találkoztak, hogy megvitassák Ukrajna békeformuláját az Oroszországgal vívott honvédő háború kapcsán.

„Ez a cél továbbra is szükséges, ugyanis bebizonyosodott, hogy van érdeklődés iránta” – mondta a miniszterhelyettes a Reutersnek telefonon nem sokkal a találkozók befejezése után. A szombati és vasárnapi máltai találkozón Kijev szerint 66 ország képviselői vettek részt személyesen vagy online, több mint 20 országgal több, mint a legutóbbi, augusztusi szaúd-arábiai Dzsiddában tartott hasonló találkozón. A tárgyalásokon Moszkva értelemszerűen nem képviseltette magát.

Zelenszkij 10 pontos formulája
Mikola Tocsickij elmondta, hogy a máltai találkozón a Volodimir Zelenszkij elnök által tavaly előterjesztett 10 pontos formula öt pontját vitatták meg:

nukleáris biztonság,
élelmezésbiztonság,
energiabiztonság,
foglyok és kitoloncolt személyek szabadon bocsátása,
valamint a területi integritás.
A miniszterhelyettes szerint Ukrajna erőfeszítéseit a „globális dél” országainak megnyerésére nem befolyásolja az Izrael-Hamász konfliktussal kapcsolatos eltérő álláspont, bár ez megnehezítheti, hogy a világ híreinek és figyelmének középpontjába kerüljön Ukrajna.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/haboru-kijev-globalis-bekecsucs-izrael.779678.html

Részvény: