Kihívó nélkül, ismét Orbán Viktort választották a Fidesz elnökének

Orbán Viktornak nem az újraválasztása, hanem csupán annak aránya volt a kérdéses, mivel ő volt az egyetlen jelölt a pártelnöki posztra.

A Fidesz jubileumi, 30. kongressszusán újabb 2 évre választott elnököt, és ahogy 2021 novemberében, úgy most is a hivatalban lévő pártelnök, Orbán Viktor volt az egyetlen jelölt a pozícióra. Így újraválasztása nem volt kérdés, csak az, hány százalékos támogatottsággal kapja meg az irányítás jogát.

Végül Orbán 1190 szavazatot kapott. Vagyis a legtöbbet, mert Kósa Lajost csak 1145, Kubatov Gábort 1158, Gál Kingát 1150, Németh Szilárdot pedig 1121 szavazattal választották a Fidesz alelnökévé.

Ami Orbán Viktor elnökké választását illeti, valójában ez papírforma annyira a sajátjává vált a Fidesz tisztújító rendezvényeknek, hogy a párt történetében az első ilyet épp azért rendezték meg, hogy az akkor 29 éves Orbánból elnököt csináljanak. Addig, 1993-ig nem volt elnök, hanem egy többtagú testület vezette a pártot. A helyzet azóta sem sokat változott:

a 30 évvel ezelőtti első pártelnökké választása óta Orbán 27 éve áll a Fidesz élén, abban a 3 évben, amit meg egy belső, összeférhetetlenségi szabály miatt kihagyott (2000-2003 között) Kövér László, Pokorni Zoltán és Áder János is vezette rövid időre a pártot.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20231118_Fideszkongresszus_elnkseg_ujravalasztas_Orban_jovoje

Részvény: