Kifakadt Trump, republikánus szenátorok nyíltan szálltak szembe vele

18 republikánus szenátor vasárnap megszavazta egy olyan törvényjavaslat előmozdítását, amely 95 milliárd dolláros segélyt küldene Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak.

Donald Trump a hétvégén arról győzködte a republikánus szenátorokat, hogy ne adjanak több feltétel nélküli segélyt külföldi országoknak. 18 szenátor azonban figyelmen kívül hagyta a volt elnök kérését vasárnap, amikor megszavazták egy törvényjavaslat előmozdítását, amely 95 milliárd dolláros segélyt küldene Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak.

szenátus a Politico összefoglalója szerint 67:27 arányban szavazta meg a javaslatot, amely nem tartalmaz határrendészeti rendelkezéseket, így a hatálybalépése még nem garantált.

A múlt héten a republikánusok blokkolták egy kétpárti segélycsomagot, amelyről korábban hónapokig tárgyaltak, mivel véleményük szerint az nem ment elég messzire a migráció korlátozásában. Ennek kapcsán Donald Tusk lengyel miniszterelnök kemény kritikát fogalmazott meg velük szemben, mondván Ronald Reagan ma bizonyára forog a sírjában.

Nem szabad külföldi segély formájában pénzt adni egyetlen országnak sem, hacsak nem kölcsönként adják, nem csak ajándékként

– írta Trump a Truth Social oldalán. 

A szenátus republikánus frakcióvezetője, Mitch McConnell vasárnapi beszédében arról beszélt, hogy nem hajlandó meghátrálni a külföldi segélyek, különösen az Ukrajna számára nyújtott finanszírozások iránti támogatásától.

Trump egy szombat esti tüntetésen arról beszélt, hogy Oroszország azt tehet, amit csak akar minden olyan NATO-tagállammal szemben, amely nem teljesíti katonai kiadásokkal kapcsolatos kötelezettségvállalásait. A volt elnök ezen megjegyzése is vegyes reakciókat váltott ki a szenátus republikánusaiból. 

Rand Paul kentucky szenátor azt mondta, hogy „hülyeség volt ezt mondania” Trumpnak, míg Lisa Murkowski alaszkai szenátor szerint „nem volt szükség” erre a kijelentésre.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/trump-szenatus-republikanusok-segely-ukrajna-izrael-tajvan.785023.html

Részvény: