Kidobták a republikánus elnököt, a saját emberei sem szavaztak rá

Az amerikai képviselőházban többségi szavazással megfosztották pozíciójától Kevin McCarthy házelnököt.

A republikánus többség vezetőjének eltávolítását a republikánusok konzervatív nézeteket valló Szabadság elnevezésű tömörülésének tagja, Matt Gaetz kezdeményezte. A floridai képviselő azután jelentette be, hogy él a házelnök elmozdításának kezdeményezésére vonatkozó jogával, hogy a Képviselőházban a demokraták szavazataival fogadták el az átmeneti költségvetést szombaton.

A Kongresszus alsóházában tartott név szerinti szavazáson 216 képviselő mondott igent, 210-en pedig nemmel szavaztak. A demokraták előzetesen jelezték, hogy nem szavaznak át a republikánus házelnök hivatalban tartása érdekében.

A szavazást több órán át tartó vita előzte meg, amelyben túlnyomóan republikánusok nyilvánítottak véleményt, és többségük Kevin McCarthy hivatalban tartása mellett szólalt fel, a szavazás során azonban a demokratákhoz csatlakozó konzervatív republikánusok szavazataival eltávolították a házelnököt.

Matt Gaetz, floridai képviselő közvetlenül a szavazás után úgy fogalmazott, az ország hasznára válik, ami történt, és tagadta, hogy a történtek megbénítanák a Képviselőház működését. Azzal vádolta a volt házelnököt, hogy megszegte a januári megválasztásakor tett ígéretét.

Kevin McCarthy a szavazás kezdetén még úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy megtarthatja székét. Úgy vélekedett, hogy a floridai képviselőt személyes indokok mozgatják.

Matt Gaetz azt követően kezdeményezte Kevin McCarthy megfosztását a képviselőházi elnök hatalmát jelképező kalapácstól, hogy a Képviselőház szombaton este a demokraták szavazatával fogadta el az ország átmeneti költségvetését, amit Kevin McCarthy által elért kompromisszumot tartalmazott, és abban nem szerepelt a republikánusok egy részének javaslata. A költségvetés ugyan nem tartalmazta Ukrajna további támogatásának finanszírozását, ami az érintett republikánusok egyik követelése volt, ugyanakkor nem tartalmazott költségvetési kiadáscsökkentést sem, ami szintén szerepelt igényeik között.

A költségvetési kiadások csökkentését azért követelték, mert az Egyesült Államok államadóssága meghaladta a 33 ezer milliárd dollárt, ami minden idők legmagasabb értéke.

A képviselőházban történtekről a sajtó úgy fogalmazott, hogy komolyabb dráma történt, mint januárban, amikor hosszú napok, és 15 szavazási forduló után sikerült elérni a házelnök megválasztását. Most új elnökválasztási eljárás kezdődik, amelynek során a jelöltnek el kell nyernie a leadott szavazatok több, mint felét.

A képviselőházban a tavaly novemberi választásokon a republikánusok szűk, öt fős többségbe kerültek, ami azt jelenti, hogy szinte egyhangúságra, vagy demokraták átszavazására van szükség bármilyen republikánus indítvány elfogadásához.

Nem az a legfőbb kérdés, elindul-e az impeachment-eljárás Biden ellen
Az Economxnak nyilatkozó szakértő szerint a republikánusoknak nem az a céljuk, hogy elinduljon az impeachment-eljárás Joe Biden amerikai elnökkel szemben. Sokkal inkább arra apellálhatnak, hogy az azt megelőző nyomozás során felmerülhetnek a kampány során felhasználható információk. E mellett pedig arra törekednek, hogy a médiafigyelmet tartósan Biden és a feltételezett piszkos ügyei felé fordítsák.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/mccarthy-egyesult-allamok-kepviselohaz-szavazas.778305.html

Részvény: